Kütahya’da 4 bin 400 yıllık tarihi keşif: Erken Tunç Çağı II döneminden kalma yeşim taşı mühür bulundu

KÜTAHYA’DA TARİH YENİDEN YAZILIYOR: 4.400 YILLIK YEŞİM TAŞI MÜHÜR BULUNDU

Kütahya’nın Seyitömer Höyük kazı alanında yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Erken Tunç Çağı II dönemine tarihlenen, 4.400 yıllık yeşim taşı silindir mühür keşfedildi. Çelikler Holding sponsorluğunda yürütülen bu kurtarma kazısı, bölgenin tarihini aydınlatan çok önemli bir buluntuya daha ev sahipliği yaptı.

SEYİTÖMER HÖYÜK’ÜN TARİHİ VE KAZI ÇALIŞMALARI

Seyitömer Höyük, Kütahya il merkezine 26 kilometre mesafede, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ çalışma alanında yer alıyor. İlk kazılar, 1989 yılında Eskişehir Müzesi Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Höyük, 1990-1995 yıllarında Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğü tarafından kazıldıktan sonra 2006 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümüne devredildi.

2019 yılından bu yana Kütahya Müzesi Müdürlüğü liderliğinde sürdürülen kazılarda, höyükten çıkarılan 17 binden fazla eser müzelerde sergilenmek üzere teslim edildi.

Seyitömer Höyük, orijinal yüksekliği 26 metre, eni 140 metre ve boyu 150 metre olan bir yerleşim yeri olarak dikkat çekiyor. Bu kurtarma kazıları, höyük altındaki 12 milyon tonluk linyit rezervinin ekonomiye kazandırılması amacıyla devam ediyor.

YEŞİM TAŞI SİLİNDİR MÜHÜRÜN ÖNEMİ

Bu yıl kazı çalışmalarına mayıs ayında başlandı ve 25 uzman ile 50 işçinin katılımıyla sürdürüldü. Kazı başkanı Dr. Sevgi Gürdal, bulunan silindir mührün Mezopotamya kökenli olduğunu ve Anadolu’ya ticaret yollarıyla ulaştığını belirtti.

Mühür, yatay dairesel ip delikli silindir formunda tasarlanmış ve baskı yüzeyi kafes motifi ile bezeli. Bu tür mühürlerin Mezopotamya’da MÖ 4.000 yıllarında ortaya çıktığını, daha sonra Anadolu ve diğer bölgelere yayıldığını kaydeden Gürdal, Seyitömer Höyük’te bulunan mührün, İç Batı Anadolu’nun şimdiye kadar keşfedilen en eski mühürü olduğunu söyledi.

YEŞİM TAŞI: NADİR VE KUTSAL BİR MALZEME

Mührün yeşim taşından yapıldığını belirten uzmanlar, bu taşın Türkiye’de nadir bulunduğunu ifade etti. Harmancık bölgesinde yeşim taşının yeşil renkli nadir örneklerinin bulunabildiği bilinirken, bu buluntu, mühür yapımında bölge taşlarının kullanıldığını ve uluslararası ticaretin etkisini gözler önüne seriyor.

Yeşim taşının bazı medeniyetlerde kutsal kabul edildiğini vurgulayan Gürdal, mührün yeşim taşından yapılmasının hem kültürel hem de ticari etkileşimler açısından çok önemli olduğunu söyledi.

TROYA İLE KARŞILAŞTIRMA

Geçtiğimiz yıl Çanakkale’deki Troya Antik Kenti’nde biri pişmiş topraktan, diğeri mavi feldispat taşından yapılmış iki silindir mühür bulunduğunu hatırlatan Gürdal, Seyitömer’deki mührün Troya’dakilerden yaklaşık 600 yıl daha eski olduğunu ifade etti.

KAZILARDAN ÇIKAN TARİHİ ZENGİNLİKLER

Kazılar sırasında elde edilen diğer önemli buluntular arasında Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı’na ait seramik üretimine dair kalıntılar yer alıyor. Seyitömer Höyük, tarih öncesi dönemde bölgenin ticaret ve üretim merkezi olarak önemli bir yere sahip olduğunu kanıtlayan buluntularıyla dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir