Lübnan’da ateşkes sağlandı: ‘Bu, bize Gazze’de savaşın sürdüğünü unutturmamalı’

İsrail ve Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırıların durmasını öngören, İsrail ve Lübnan arasında varılan ateşkes anlaşması bugün Türkiye saatiyle 05.00 itibarıyla yürürlüğe girdi. Ateşkesin ardından devletlerden ve uluslararası kuruluşlardan yapılan açıklamalarda, ateşkesin kalıcı bir barış ve siyasi çözüm sağlaması gerektiğine dikkat çekildi. Yapılan açıklamalarda ayrıca 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in saldırıları altında olan Gazze’de ateşkes sağlanmasının da bir o kadar acil olduğuna işaret edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, yaptığı yazılı açıklamada, İran’ın, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırganlığının sona ermesini memnuniyetle karşıladığını ve Lübnan hükümetini, halkını ve direniş güçlerini tam olarak desteklediğini belirtti. Bekayi, uluslararası topluma bölgede barış ve istikrarı korumak, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durdurmak için Tel Aviv yönetimine etkili baskılar uygulama çağrısında bulundu.

İSVİÇRE: SİVİLLERİN ÇEKTİĞİ ACILARIN SONA ERMESİNİN ZAMANI GELDİ

İsviçre Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin olarak sosyal medya platformu X’ten (eski adıyla Twitter) paylaşımda bulundu. “İsviçre, Lübnan’da ateşkes ilan edilmesini memnuniyetle karşılıyor” ifadelerinin kullanıldığı paylaşımda, sivillerin çektiği acıların sona ermesinin zamanının geldiği kaydedildi. Paylaşımda, İsviçre’nin tüm tarafları BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına dayalı anlaşmayı tam olarak uygulamaya çağırısı yapıldı.

AA’nın aktardığına göre, İsviçre’nin, tüm tarafları uluslararası hukuka saygı göstermeye ve Orta Doğu’da gerginliği azaltmak için diplomasiye öncelik vermeye çağırısının da yer aldığı paylaşımda, “Gazze’de ateşkes, rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ile insani yardımların ulaştırılmasında artış sağlanması da aynı derecede acil” denildi.

BM: TARAFLAR YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de İsrail ve Lübnan arasında sağlanan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. BM Sözcülük Ofisi’nden Guterres’in gelişmeye ilişkin tepkisine dair yazılı açıklama yapıldı. Varılan anlaşmanın şiddete ve iki ülke halkının yaşadığı acı ve yıkıma son vereceğini umduğunu ifade eden Guterres, taraflara anlaşmaya uyma ve tam olarak yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. Guterres, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, taraflara acilen BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını uygulama çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri, Lübnan’daki BM Geçici Gücü (UNIFIL) ve BM’nin Lübnan Özel Koordinatörlüğü’nün anlaşmanın uygulamasını desteklemeye hazır olduğuna dikkat çekti.

DSÖ: EN İYİ İLAÇ BARIŞTIR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konu hakkında X hesabından yaptığı paylaşımda Lübnan’daki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün son dönemdeki çatışmaların artmasının sağlık sistemi için özellikle yıkıcı olması nedeniyle Lübnan’daki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Ghebreyesus, “Bunun derhal uygulanmasını ve Lübnan’da kalıcı bir barışa dönüşmesini, Gazze’ye ve bölge genelinde barışı sağlamak için acil eylem tetiklemesini umuyoruz” ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, “Gazze’deki siviller çok acı çekiyor ve çok geç olmadan hayat kurtaran bir ateşkese, geniş çaplı insani yardıma ve barışa ihtiyaçları var. En iyi ilaç barıştır” değerlendirmesinde bulundu.

MACRON: ATEŞKESE UZUN VADEDE SAYGI GÖSTERİLMELİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İsrail ve Lübnan arasında duyurulan ateşkese ilişkin X hesabından video mesaj yayınladı. Varılan ateşkesi memnuniyetle karşıladığını söyleyen Macron, ABD ile yakın işbirliği içinde aylardır İsrail ve Lübnan makamları nezdinde sarf edilen çabaların neticesinde bu ateşkese varıldığını ifade etti. Macron, “Lübnanlıların ve İsraillilerin güvenliğinin yeniden sağlanması, iki ülkenin yerinden edilen insanlarının evlerine geri dönebilmesi ve Lübnan’ın egemenliğinin yeniden tesis edilmesi için bu ateşkese uzun vadede saygı gösterilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BMGK’nin 1701 sayılı kararın bölgede kalıcı ateşkesin koşullarından olduğuna işaret eden Macron, ülkesinin, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile bu ateşkesin uygulanması için elinden geleni yapacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın, bu ateşkesin uygulanması için ayrıca, Lübnan ordusunun gücünün ülkenin güneyinde artırmasına destek vereceğini belirterek, “Birkaç saat önce imzalanan bu anlaşma, Lübnan için yeni bir sayfa açmalı. Çatışmaların sona ermesi, Lübnanlılara, ortaklarının desteğiyle ülkelerinin kalıcı olarak kalkınması için bir fırsat sunuyor” dedi.

Macron, Lübnan’ın egemenliğinin yeniden sağlanması için, Lübnanlıları birleştirebilecek bir Lübnan cumhurbaşkanının derhal seçilmesi gerektiğini savundu. Macron, bölgede sağlanan ateşkesin İsrail ve vatandaşları için önemli olduğunu belirterek, “Bu ateşkes, savaşın tüm şiddetiyle Gazze’de devam ettiğini bize unutturmamalı” dedi. Fransa’nın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi, esirlerin serbest bırakılması ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması için çabalamayı sürdüreceğini ifade eden Macron, bölgede adil ve kalıcı siyasi çözümün iki devletin kurulmasından geçtiğini savundu.

Macron, İsrail-Lübnan arasındaki ateşkesi kastederek, “Bu anlaşma Gazze halkının tarifsiz acıları karşısında çok uzun zamandır beklenen ateşkese de bir yol açmalı” dedi.

STARMER: ATEŞKES, KALICI SİYASİ BİR ÇÖZÜME DÖNÜŞMELİ

İngiltere Başbakanı Keir Starmer de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada bu anlaşmanın uzun süredir beklendiğini ifade etti. Ateşkesin, çatışmaların bedelini aylardır ödeyen bölgedeki sivil halka önemli bir rahatlama getireceğini vurgulayan Starmer, “Bu anlaşma şimdi, iki taraftaki sivillerin evlerine dönmesini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına dayanan kalıcı bir siyasi çözüme dönüşmeli” dedi.

Starmer, ülkesi ve müttefiklerinin Orta Doğu’da kalıcı barış için çalışmayı sürdüreceğini belirterek, “Gazze’de ateşkes anlaşmasına, esirlerin salıverilmesine ve ihtiyaç duyulan insani yardımın önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik acil bir ilerleme görmeliyiz” dedi.

BORRELL: ATEŞKESİN SÜRMESİ ARTIK HAYATİ ÖNEMDE

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Lübnan’da ateşkes anlaşması, Orta Doğu’daki yıkıcı durumda bir rahatlama teşkil ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa ve ABD’yi arabuluculukları için tebrik eden Borrell, “Hem Lübnan hem de İsrail vatandaşlarının güvenliğini ve yerinden edilenlerin dönüşünü garanti altına almak için ateşkesin sürmesi artık hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Borrell ayrıca Lübnanlı liderlere, bir başkan seçerek siyasi sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulunarak, “Lübnanlılar, dış müdahale olmaksızın ülkenin işleri üzerinde tam egemenliğe kavuşma hakkına sahiptir” değerlendirmesini yaptı.

VON DER LEYEN: ÇOK CESARET VERİCİ BİR HABER

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise konuya ilişkin olarak “İsrail ile Hizbullah arasında ilan edilen ateşkes, öncelikle çatışmalardan etkilenen Lübnan ve İsrail halkı için çok cesaret verici bir haber. Lübnan, Hizbullah’ın azalan etkisi sayesinde iç güvenliği ve istikrarı artırma fırsatına sahip olacak” ifadelerini kullandı.

İRLANDA: ATEŞKES, GAZZE’DE ŞİDDETİN DURMASI GEREKTİĞİNİ VURGULUYOR

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, ateşkes sağlanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan’da ateşkes imzalanmasını memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı. Tarafların ateşkesi kalıcı barış için kullanması gerektiğini kaydeden Martin, Lübnan’da siyasi çözüm ve iyileşme ile büyük bir insani yardıma ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Mavi Hat’ın iki tarafında da halkın evlerine dönmesinin önemine vurgu yapan Martin, “Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) personelinin güvenliğine saygı gösterildiğini görmemiz gerekiyor. İran da dahil, bölgede etkisi olanlar, bu etkilerini anlaşmayı olumlu şekilde desteklemek için kullanmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

Martin, “Lübnan’da ateşkes, Gazze’de şiddetin acilen durması gerektiğinin altını çiziyor. Derhal ateşkes olmalı, esirler salıverilmeli ve Gazze’ye büyük çaplı insani yardım gönderilmelidir” dedi.

(ANADOLU AJANSI)