Marmara Adası’ndaki mermer ocakları iki felaketin ardından durduruldu: Yeni yılla birlikte mermer krizi kapıda

Mustafa Ali AYKOL

Marmara Denizi’nin güneybatısında bulunan ve denizdeki en büyük ada olan Marmara Adası, tarihi 3 bin yıl öncesine uzanan dünyanın en eski mermer ocaklarına ev sahipliği yapıyor.

Birçok dilde mermer kelimesinin kökenini oluşturan Marmara Adası’nda üretilen Marmara mermeri tarih boyunca; Efes ve Truva uygarlıklarında, birçok Roma ve Bizans yapısında, Çırağan Sarayı gibi çok sayıda Osmanlı sarayında, Mescid-i Aksa’da ve bunun gibi pek çok tarihi yapıda kullanıldı.

Etimolojik çalışmalara göre adanın, bölgenin ve denizin adı olan Marmara da mermerden geliyor.

Türkiye’nin mermer ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Marmara Adası’nda üretilen mermerler Ortadoğu’dan, Balkanlara, Çin’den ABD’ye kadar dünyanın dört bir yanına, 38 farklı ülkeye ihraç ediliyor.

ÜST ÜSTE İKİ TOPRAK KAYMASININ ARDINDAN OCAKLARIN FAALİYETİ DURDURULDU

Son haftalarda ise Marmara mermerinin üretimi, Marmara Adası’nda meydana gelen bir dizi olumsuzluğun ardından durma noktasına geldi.

Marmara Adası’ndaki bir mermer ocağında 24 Kasım’da meydana gelen toprak kaymasında iki işçinin toprak altında kalarak hayatını kaybetmesi ve bundan sadece 5 gün sonra, 29 Kasım’da, başka bir mermer ocağında toprak kaymasının meydana gelmesi üzerine adadaki firmaların çalışmaları Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geçici olarak durduruldu.

SATIŞLAR STOKLARDAN SÜRÜYOR, YENİ ÜRETİM YAPILAMIYOR

Stoklarda bulunan mermerlerin piyasaya satışı devam ederken, yeni mermerlerin üretilemiyor olması sebebiyle sektörde yeni yılda bir kriz yaşanması riski gündeme geldi.

Yeni yılda stoklardaki mermerlerin azalması ve bitmesi ile birlikte fiyatlarda büyük artışlar yaşanabileceğinden endişe eden sektör temsilcileri, Mısır’dan getirilen granitler ile Marmara mermerinin fiyatlarının birbirine yaklaşmasının da bir alarm zili olduğunu belirtiyor.

Konuyla ilgili görüşünü almak üzere PD’nin ulaştığı Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) başkanı Hanifi Şimşek ise şu anda bakanlık ve MAPEG tarafından meydana gelen kazalarla ilgili sürecin devam ettiğini ve önümüzdeki hafta sürecin tamamlanmasını beklediklerini, süreç tamamlandıktan sonra açıklama yapacaklarını söyledi.

Marmara Belediye Başkanı Aydın Dinçer ve Marmara Mermerciler Madenciler ve İşadamları Derneği Başkanı Halil Kon ise PD’ye konuyla ilgili dönüş yapmadı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir