Marmara Denizi’nde müsilaj krizi; “Hep birlikte Marmara Denizi’ni atık çukuruna dönüştürdük”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın Marmara Denizi’nin her yerine yayıldığını belirterek, “Hep birlikte Marmara Denizi’ni atık çukuruna dönüştürdük. Şimdi kavgayı bırakalım, hep birlikte denizimizi kurtarma zamanı.” dedi.

Sarı, yaptığı açıklamada, müsilajın 23 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde yeniden başladığını söyledi.

Müsilajın 5 Aralık’a kadar İzmit Körfezi’ne kadar ulaşarak bütün Marmara’ya yayıldığını belirten Sarı, “Müsilaj halihazırda yüzeyden itibaren 30 metre derinliğe kadar Marmara’nın 11 bin 350 kilometrekarelik yüzey alanının ilk 30 metresini örümcek ağı gibi sarmış durumda.” ifadesini kullandı.

Sarı, müsilajın ortaya çıkış nedenlerinden birinin de kirlilik olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Şu anda Marmara Denizi’nin çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, en iyi olasılıkla yüzde 51,7’sini ileri biyolojik arıtmadan geçiriyoruz, geri kalan yani bunun dışındakiler hiç arıtılmadan ya da doğru düzgün arıtılmadan denize gidiyor. Yani Marmara Denizi’nin çevresinde yaşayan her iki kişiden birinin atığı arıtılmadan denize gidiyor.

“Marmara Denizi’nin çevresinde yüzlerce boru var”

Marmara Denizi’nin ciddi bir atık ve kirlilik içinde olduğunu anlatan Sarı, şunları kaydetti:


“İşbirliğiyle denizimizi kurtarmamız lazım”

Sarı, çalışmayan atık arıtma tesislerinin acilen çalışır hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Fabrikaların akarsular aracılığıyla Marmara Denizi’ni kirlettiğini öne süren Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar ruhsatlarını alırken çevreyi kirletmeme taahhüdünde bulundular. Taahhütlerini yerine getirsinler, denetim yapalım, kanunları uygulayalım. Marmara Denizi’nin çevresinde ne kadar STK, yerel yönetim ve merkezi yönetim varsa bir araya gelmemiz lazım. İşbirliğiyle denizimizi kurtarmamız lazım. Şu anda müsilaj ortaya çıktığından beri yine bir suç atma yarışmasına dönüştürdük. Herkese söylüyorum, üzgünüm hepimizin suçu. Hep birlikte Marmara Denizi’ni atık çukuruna dönüştürdük.

Şimdi kavgayı bırakalım, hep birlikte denizimizi kurtarma zamanı. Aksi takdirde ekolojik olarak bu müsilaj dibe çöküyor, bu durum dipteki yaşamı da etkiliyor. Oradaki ekosisteme zarar veriyor. Daha sonra yüzeye çıkacak, bu durumda yaz aylarında turizmciler nasıl iş yapacaklar? Şu anda Marmara’dan ayrılamayan küçük balıkçılarımızın durumu iyi değil. Tedbirler geliştirmemiz gerekiyor, hiç vakit kaybetmeden merkezi ve yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum ve Marmara’nın çevresinde yaşayan her bir vatandaşın katkısıyla denizimizi kurtarmamız lazım.”

“Marmara’nın farklı yerlerinde yüzeye çıkışlar başladı”

Mudanya kıyılarında müsilaj görüldüğüne dair basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerin hatırlatılması üzerine Sarı, şunları söyledi:

“0-30 metre arasında yaklaşık 75 gündür yoğun müsilaj var. Derinlerde bu kadar yoğun yaşanan müsilajın yüzeyde de görülme olasılığının yüksek olduğunu hep söyledik ve artık Marmara’nın farklı yerlerinde yüzeye çıkışlar başladı. İlkbaharda sular ısındıkça daha geniş yüzey alanları kaplama olasılığı gittikçe artıyor. Kaybedecek tek bir günümüz yok. Lütfen harekete geçip Marmara’nın atık yükünü bir an önce azaltalım. Müsilajın ekolojik ve ekonomik etkilerini azaltmak, şimdi alacağımız tedbirlere bağlı.”  (AA)


Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Menajer Ayşe Barım gözaltına alındı; “Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından olmakla” suçlanıyor

TIKLAYIN – 40 soruda Uğur Mumcu cinayeti: Geçen 32 yılda neler oldu, o tuğla çekilecek mi?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | İhmalden değil, düzenden

TIKLAYIN – İşte Kartalkaya’daki otel yangınına ilk müdahale anı!

TIKLAYIN – Spor yazarları Fenerbahçe’nin performansını yorumladı: “Lyon’un gücüne baktığımızda bir puan ‘iyidir’ kısmında kaldık”

TIKLAYIN – Kartalkaya’da ne oldu, Masquerade yangınından ders çıkarılsaydı otel faciası yaşanır mıydı?

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir