Marmara Üniversitesi’nde “Engelleri Aşanlar Ödül Töreni” düzenlendi

Marmara Üniversitesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel “Engelleri Aşanlar Ödül Töreni ve Söyleşi” düzenlendi. Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek ve Prof. Dr. Ali Murat Kırık öncülüğünde gerçekleşen törende, Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı Turan Hançerli, Galatasaraylı engelli yetenek avcısı Emre Utkucan, engelli milletvekili Serkan Bayram, ilk otizmli radyocu Muhammed Emirhan Güngör, engelli TEDx konuşmacısı Cem Robert Osborn, dünyanın ilk kadın ralli pilotu Kübra Denizci Keskin, Türkiye’nin ilk engelli kadın muhabiri Gökçe Tümer, radyo ve televizyon programcısı Haluk Kesim, paralimpik atlet Barış Telli, Down sendromlu eski milli jimnastikçi Berk Can Bulat ve radyo programcısı Ayhan Aktaş, rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’tan ödül aldı.

Ödül töreninin ardından “Anlatılarla Güçlenmek: Medyada Kapsayıcı Temsil” başlığıyla Gökçe Tümer ve Haluk Kesim ile söyleşi yapıldı.

Etkinliğe ilişkin Odatv’ye konuşan Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek şunları söyledi:

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Engelsiz Marmara ve Yeni Medya Öğrenci Kulüpleri ile birlikte bir etkinlik gerçekleştirmiştir. Bu etkinlikte özellikle Yeni Medya Öğrenci Kulübü’nün yer almasının amacı, medyanın kapsayıcı bir anlayışla engelli bireylerin temsilinde üstlenmesi gereken önemli rolü vurgulamaktı. Etkinliğin bir bölümünde ise başarılara imza atmış, hatta bazı alanlarda ilkleri başarmış engelli kişilere ödülleri de takdim edildi.

“DAHA GENİŞ BİR KATKI”

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü’nde sadece Marmara Üniversitesi’ndeki engelli öğrencilerin hak temelli eğitim almalarını sağlamakla kalmayıp, topluma daha geniş bir katkı sunmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu bağlamda farklı engel gruplarının sorunlarını ele almak, çözüm önerileri geliştirmek ve bu önerileri ilgili kamu kurumlarına ileterek somut adımlar atılmasını sağlamak birimin temel hedeflerindendir. Bugüne kadar bu doğrultuda pek çok başarılı çalışmaya imza attık. Yaptığımız bütün çalışmalarda medyanın etkili bir güç olarak kullanılma ihtiyacına muhakkak değinilmişti.

MEDYANIN KRİTİK ROLÜ

Bu etkinlikte, özellikle medyanın gücü ve etkisi üzerinde durmaya çalıştık. Engelli bireylerin ihtiyaçları ve onlara sunulan yasal haklar gibi konuların toplumda yeterince bilinmediği göz önünde bulundurularak, bu eksikliği gidermede medyanın ne denli kritik bir role sahip olduğu vurgulama ihtiyacını dile getirme çabası ortaya çıktı. Ayrıca, sosyal medya algoritmalarının erişim mekanizmalarını nasıl etkilediği ve bu algoritmaların bireylerin ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilir hale getirilebilmesi konusu tartışmaya açarak, engelli bireylerin haber alma ve toplumsal aktivizm için de gerekli bir araç. Bu hedef doğrultusunda, alanında tecrübeli gazeteciler ve medya profesyonelleri ile bir araya gelinerek çözüm yolları değerlendirilmiştir.

“DİKKAT ÇEKMEK GEREKİR”

Elbette ki medya faydalı bilgilerin yaygınlaşması için çok önemli bir araçtır bu nedenle engelli bireylerin sorunlarını ele almak ve paylaşmak gerekir ancak medyadaki temsil sadece bu şekilde daraltılarak temsil çerçevesi oluşturulmamalıdır. Sorunların altını çizeyim derken bir grup insanı farklı bir şekilde gruplaştırarak ötekileştirmeden hayatın akışı içerisinde aldıkları aktif rolleri normal yaşam pratiği ile sergilenmesi gerek. Yalnızca engelli bireylerin sorunlarını ele almanın ötesine geçerek, medyada kullanılan dilin ve temsil biçimlerinin önemine dikkat çekmek çekmek gerekir. Medyada, engelli bireylerin yalnızca yeti kayıplarına odaklanarak değil, hayatın her alanına katılım gösteren aktif bireyler olarak ele alınmaları gerektiği vurgulanmıştır. Bu kapsamda, kapsayıcı bir temsil anlayışıyla yapılan haberlerin, ötekileştirici yaklaşımların önüne geçmekte kilit bir rol oynayabilir.

“SAYGI KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞMASI”

Engelli bireylerin yaşamın her alanında üstlenebilecekleri aktif rollerin ve sağladıkları katkıların doğru bir şekilde yansıtılması, toplumun bu bireyleri daha gerçekçi bir perspektifle görmesini sağlayacaktır. Medya her evin içine giren çok etkili ve öğretici bir araç. Dolayısıyla çocukluk çağından başlayan tutumlar ile engelli kişilerin güçlü ve aktif imajlarının oluşması bireyin doğuştan sahip olduğu onura saygı kültürünün yaygınlaşması için çok önemli bir role sahiptir. Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü olarak, bu gerçekliğin farkına varılmasına yönelik çalışmaları artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir