Merkel, “Kaçak Suriyelileri durdurma karşılığında, Türklere AB vizesinin kalkması gündeme geldi. Biz 3 milyar Euro’yu verdik. Suriyeliler orada kaldı, Türkler onlara çalışma vizesi verdi. AB’ye göç yüzde 95 azaldı“ diye yazdı.
Gerçekten de Türkiye parayı aldı, karşılık olarak Suriyeliler’i ve diğer kaçakları ülkede tuttu. Ancak o para çoktan bitti. Türkiye, AB ile imzalanan 2016 tarihli bu Geri Alım Anlaşması gereği AB’den sınır dışı edilenleri geri almaya devam ediyor.
Parayı duyunca “vize serbestisini AB anlaşmasına şart olarak koymayı unutan” AKP yüzünden, bırakın vizesiz girmeyi şimdi AB’ye vize bile alamıyoruz. Bu siyasi hatanın ayrıntıları Merkel’in kitabıyla gün yüzüne çıkıyor.
MERKEL’İN ‘ÖZGÜRLÜK’ÜNÜ İNCELEDİK
Almanya’da gündem, ülkeyi 2005 -2021 arası yöneten “Demir Leydi” eski Başbakan Angela Merkel’in, 42 avroya satılan “Freiheit” (Özgürlük) adlı kitabını SÖZCÜ olarak satır satır inceledik.
Merkel’in kitabında, Türkiye’nin Avrupa’nın oyununa nasıl geldiği, 3 milyar Euro karşılığı 4 milyona yakın Suriyeli”yi Türkiye’de nasıl tuttuğu, hatta halen 2016’daki bu anlaşma gereği AB’den atılanları geri almaya devam ettiği net bir şekilde yazılıyor.
Kitaptaki anılarda ayrıca “Avrupa’ya Türklerin vizesiz seyahati” konusunun nasıl “para karşılığı” rafa kalktığı açıkça görülüyor.
Merkel, “Türkiye ile yaptığımız anlaşma, Avrupa’ya göçü yüzde 95 azalttı” diye yazdı. Türk siyasilerin uluslar arası bu anlaşmadaki aymazlığı yüzünden, vize serbestisi kalkmadığı gibi, Türklere AB vizesi iyice zorlaştı.
Çünkü parayı alınca şartsız imzaladığımız 2016 tarihli Geri Kabul Anlaşması gereği hem kaçakları tutuyoruz, hem de AB’nin sınır dışı ettiği Suriyeli, Afgan veya kriminel kaçakları da halen geri alıyoruz.
GÖÇ DURACAK, TÜRKLER’E VİZE KALKACAKTI!
Vize serbestisi olayının, Merkel’in kitabındaki diplomatik ayrıntıları ilginç.
Tarihe ışık tutan kitapta Türkiye ziyareti, Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin Başbakanı Davutoğlu ve en önemlisi, dünya ile Avrupa’yı şekillendiren “göçmen krizi” ile ilgili Alman politikası hakkında önemli bilgiler var.
25 Eylül 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’la New York’ta, sonra da 18 Ekim 2018’de İstanbul‘da bir araya geldiklerini belirten Merkel, 736 sayfalık kitabın 528. Sayfasından itibaren bu görüşmeyi ve Türkiye ile yapılan Göçmen- Vize Serbestisi pazarlıklarını anlatıyor.
Kitapta, “Göçmen akınının durması karşılığı, Türklere vizenin kaldırılmasının gündeme geldiği” belirtiliyor.
MERKEL: VİZE SERBESTİSİ ÖNEMLİ
Merkel, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile göçmen sorununda çalışmanın karşılığı vize serbestisi idi. Bu önemli konuydu“ diye yazdı.
Türkiye ile, daha fazla mülteciyi Avrupa’dan uzak tutmak için bir anlaşma imzalamak istediklerini belirten Merkel, “Ege, Yunanistan, Balkan rotaları, Avusturya üzerinden Kuzey Avrupa’ya gelen sığınmacı hareketini kontrol altına almak için elimden geleni yapmalıydım. Haritaya ve Ege’ye bakınca gelişmeleri ele almanın, kontrol etmenin ancak Türkiye ile mümkün olduğu görülüyordu“ diye yazdı.
‘3 MİLYAR VERDİK, MİLYONLAR ORDA KALDI’
“Türkiye olmasaydı, ölümüne yola çıkan insan sayısını kalıcı ve sürdürülebilir şekilde azaltmak ve Ege’de ölümlere son vermeyi başaramazdık” diyen Merkel, şöyle devam etti:
“Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve AB’de ilgili çevrelerle de görüştük. Sonunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre AB, Türkiye’ye 3 milyar Euro verecekti ve Suriyeli göçmenler, Türkiye’de kalacaktı. Onlara orada bu parayla okullar, yerleşim yerleri yapılacaktı. Ayrıca Türkiye, kaçak Suriyelilere çalışma izni verecekti.“
PARAYI ALINCA, VİZEYİ UNUTTULAR!
Para konusunda anlaşılınca, vize serbestisinin şart olarak gündeme gelmediği kitapta açıkça görülüyor.
Yıllardır, AB’ye vizesiz giriş ve tam üyelik için uğraşan Türkiye’nin, en önemli kozunu, yani göçmenlerin Avrupa’ya geçişini önleme kartını, sadece 3 milyar Euro’ya verdiği anlaşılıyor.
Merkel kitabında (Syf 531), bu durumu şöyle özetliyor:
“Türkiye ile anlaşma bizim için olumlu sonuçlarını verdi. Kasım 2015’te günde 7000 bin kaçak göçmen gelirken, sayı 3000’e indi. Yine Türkiye ile temasa geçtik. Davutoğlu ile görüştük ve 22 Ocak 2016’da yeni bir AB- Türkiye Eylem Planı gündeme geldi. 7 Mart 2016‘da yapacağımız Brüksel görüşmesinden bir gece önce, Türkiye’nin Brüksel’deki temsilciliğinde ben, Başbakan Davutoğlu ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte buluştuk. Buluşma 21.00’de başladı ve Davutoğlu orada, bire-bir değişim önerisini sundu. Yani, AB Türkiye’ye iade ettiği her kaçak göçmen karşılığı, Türkiye’den bir göçmen alacaktı. Bu Yunan Adaları’nı ve AB’ye rahatlatacaktı. Hollanda Başbakanı Rutte ile hemen kabul ettik. Ardından ülkemize kaçak sayısı yüzde 95 azaldı.”
VİZE SADECE SÖZ OLARAK KALDI
Görüşmelerde “vize serbestisinde imkanlar” da ele alındı, yeni bir AB başlığının açılmasının düşünüleceği “sözü” verildi ve bu sözün yerine getirilmesi için Geri Kabul Anlaşması’na şart konulmadı. Türkiye’nin kaçakları tutması ise tersine yükümlülük olarak anlaşmaya alındı.
AB tabii ki, bir yaptırımı olmayan sözü tutmadı ve vize serbestisi de yürürlüğe girmedi. Aksine Türklere vize zorlaştı. Ancak Türkiye ile imzalanan ve yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması ile, sonuçta AB‘ye akan kaçak göçmen sayısı yüzde 95 azaldı.
TANESİ 42 EURO’DAN 35 BİN KİTAP SATTI
Eski Başbakan Merkel, Berlin’de üç saat kitabını imzaladı. Fotoğraf çekmenin yasak olduğu imza gününde binlerce kişi saatlerce kuyrukta bekledi. Merkel’in kitabı ilk gün 35 binden fazla sattı. Kitabın satış fiyatı 42 avro. İlk günkü ciro, 1.5 milyon avro’yu aştı.
Merkel’in kitabında fotoğraflı bölümler de var. Burada, İstanbul’da Erdoğan’la “altın varaklı koltuklarda” çektirdikleri fotoğraf da bulunuyor.