Meta, küresel karbon emisyonlarını ele alma konusunda Google ve Amazon’un liglerine katılarak nükleer enerjiye yönelebilir. Meta’nın ABD genelindeki veri merkezlerini işletmek için potansiyel nükleer güç tedarikçilerinden teklifler istediği bildiriliyor.
Meta, 2030 yılına kadar nükleer reaktörleri operasyonlarına entegre etmeyi hedefliyor. Bu reaktörler, milyonlarca evi geçindirmeye yetecek bir ila dört gigawatt güç üretebilir. Tipik bir ABD nükleer reaktör tesisinin 1 gigawatt güç üretebileceğini belirtelim. Bu yılın başlarında, Meta’nın nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi inşa etmeyi planladığı ancak önerilen alanın yakınında nadir bir arı türünün görülmesi nedeniyle planı iptal ettiği bildirilmişti.
Facebook’un ana şirketi Meta, şirketin “nükleer enerjinin daha temiz, daha güvenilir ve çeşitlendirilmiş bir elektrik şebekesine geçişte önemli bir rol oynayacağına” inandığı için nükleer enerjiye yönelmeyi düşünüyor. Tedarikçiler için resmi formda Meta, 3 Ocak 2025 tarihine kadar ilgili tedarikçilerden başvuru alacağını belirtti.
Meta bir bildiride, “Yeni yenilikler sektörler genelinde etkili teknolojik ilerlemeler getirip ekonomik büyümeyi desteklerken, nükleer enerjinin hem veri merkezlerimizi (Meta’nın platformlarının çalıştığı fiziksel altyapı) hem de etraflarındaki toplulukları çalıştıran elektrik şebekelerinin büyüme ihtiyaçlarını desteklemek için sağlam, temel yük gücü sağlamaya yardımcı olabileceğine inanıyoruz.” diyor.
Şirket “hem Küçük Modüler Reaktörler (SMR’ler) hem de daha büyük nükleer reaktörler konusunda deneyime sahip” ortaklardan teklifler isterken, kompakt ve geleneksel nükleer santrallere esnek bir alternatif oldukları için SMR’ler ile daha çok ilgileniyor.
Bu arada Meta’nın dünyayı çevreleyecek 10 Milyar dolarlık internet kablosu inşa etmek istediğini de hatırlatalım.