Son zamanlarda çöl tozunun, Türkiye’yi etkisi altına alması beklenirken havanın kalitesinin bozulmasına ve özellikle solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açan çöl tozu endişe uyandırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) hafta boyunca Mali’den gelecek olan yoğun çöl tozuna ilişkin uyarısının ardından Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir önemli açıklamalarda bulundu.
Özdemir, açıklamasında “Çöl tozları önemli,. Dünyadaki çöllerin çoğundan konvektif hareketlerle atmosferin üst seviyelerine kadar hızla taşınıyor. Batılı rüzgarlarla birlikte diğer ülkeler üzerine hızlı bir şekilde toz transferi yapılıyor. Olumsuz etkileri olduğu kadar olumlu etkileri de var. Dünyada Afrika ve Ortadoğu’daki çöllerden taşınan toz miktarı 2 milyar ton civarında. Bu taşınımıyla dış mekanlarda yılda 4 milyon ölüm gerçekleşebiliyor. 3 milyon da iç mekanlarda mekanlarda hava kirliliğinden dolayı oluşabiliyor.” ifadelerini kullandı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, vatandaşların çöl tozundan nasıl korunması gerektiğini ve bu süreçte nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.
“AKCİĞERLERDE BİRİKEREK ENFEKSİYONLARA YOL AÇABİLİYOR”
Prof. Dr. Akkoyunlu, açıklamasında her sene belirli mevsimlerde güneyden kuzeye, kuzeyden güneye doğru taşınan çöl tozlarının tarım için bereketli olsa da insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek “Çöl tozları, organik ve inorganik maddeleri taşıdığı için akciğerlerde birikerek enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu tozlar, astım, KOAH ve alerji gibi solunum yolu hastalıkları bulunan bireylerde hastalıkları tetikleyebilir. Ayrıca, solunum yollarına giren bu maddeler, özellikle hassas kişilerde, akciğerleri olumsuz etkileyebilir ve bazı durumlarda hastaların iyileşmesini zorlaştırabilir. Çöl tozu, akciğerlerdeki dokuya zarar verebilir ve uzun vadede nefes almayı zorlaştıran hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir” açıklamasında bulundu.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELER?
İnorganik tozların akciğerlerde yoğun bir şekilde birikmesi, sadece astım ve KOAH hastalarını değil, aynı zamanda bu rahatsızlıkları olmayan sağlıklı bireyleri de etkileyebildiğine işaret eden Akkoyunlu, “Özellikle çöl tozları, genellikle yoğun bir şekilde solunduğunda akut alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, bu tozların solunması, akciğerlerde akut hastalıkları tetikleyebilir ve intersel akciğer hastalığı gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmak zorunda kalındığında maske takmak büyük bir önem taşır.” sözlerini sarf etti.
Maskenin havadaki tozlarının büyük bir kısmını tutarak akciğerlere ulaşmasını engellediğini vurgulayan Akkoyunlu, “Ayrıca, dışarıda uzun süre kalmak yerine mümkünse kısa süreli yürüyüşler yapmak ve fiziksel aktivitelerden kaçınmak gereklidir. Hareket etmek daha fazla nefes almamıza neden olur ve dolayısıyla daha fazla tozu akciğerlerimize almış oluruz. Bu önlemler, sağlığımızı korumak için oldukça kritik rol oynar” dedi.