Mısır’da Doğan, Şahin ve Kartal üreten fabrika 15 yıl sonra tekrar açılıyor
5 mins read

Mısır’da Doğan, Şahin ve Kartal üreten fabrika 15 yıl sonra tekrar açılıyor

Dünya gazetesinden Kerim Ülker’in yazısı şu şekilde;

Türk otomotiv sanayisi­nin en güçlü sembolle­rindendir TOFAŞ’ın Kuş Serisi… 1981’den 2010 yılına ka­dar Koç Holding-Fiat ortaklığıy­la üretilen Doğan, Şahin ve Kar­tal’ı hala özellikle Anadolu’da yollarda görmeniz mümkün. Ön­den motorlu, arkadan çekişli ya­pısıyla hem sedan hem de station wagon olarak üretilen bu araçlar, özellikle 90’lı yıllarda deyim ye­rindeyse yolların tozunu attırı­yordu.

Sadece Türkiye’nin değil, ihraç edilen Azerbaycan, Gür­cistan, Suriye gibi komşu ülke­lerin, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gi­bi Orta Asya coğrafyasının hat­ta Çin’in… Bir de sağdan direksi­yonla Kuzey Kıbrıs’ın. TOFAŞ’ın Kuş Serisi’ndeki başarısı sadece ihracatla sınırlı kalmadı.

Model de oldu. Ortadoğu’nun ilk oto­motiv üreticisi olan El Nasr Au­tomotive Manufacturing Com­pany (NASCO), 1991 yılında montaj hattı kuruldu ve önce Şa­hin, ardından da Doğan ve Kar­tal üretimi başladı. Bu araçları çok seven Mısırlılar’ın ilgisi ye­rellik oranının yarı yarıya artma­sını sağladı. 2000’li yıllarda ise Kuş Serisi, Afrika’nın kuzeyin­den alt kısımlara, Sahra Altı’na bölgesine doğru uçtu.

2006 yı­lında Hollanda temelli bir firma olan Holland Car, Etiyopya’da bir otomobil montaj tesisi kurdu ve TOFAŞ’ın lisansıyla üretime başladı. Holland Car DOCC adı­nı alan Şahin, Etiyopya’da üreti­len ilk otomobil oldu. Kuş Seri­si’nin Türkiye macerası da aynı yıl sona erdi. Türkiye’de üretim tamamen sonlandırıldı, Etiyop­ya’da Şahin’in yerini Çinli mar­kaların üretimi aldı. Artık sadece Mısır’da üretiliyordu, Kartal ve Doğan ile. Hem de Sarukh yani füze takma adıyla.

BANTTAN SON İNEN ARAÇ KARTAL OLDU

Ta ki 2009 yılına kadar. Eko­nomik zorluklar yaşayan Mısır devletine ait Metalurji Endüs­tileri Holding ve ona bağlı olan El Nasr Automotive, artık zarar edildiği için tasfiye süreci baş­lattı. Uuzun süredir zarar açık­layan El Nasr, TOFAŞ’ın da da­hil olduğu lisans anlaşmalarının sona ermesiyle birlikte kepenk­leri kapandı. Önce Mısır Silahlı Kuvvetleri istedi. Ancak olmadı. 1960 yılında El Nasr’ın bantla­rından son olarak Kartal indi ve üretim sona erdi. Bir de bunun üzerine Arap Baharı eklenince, Kuş Serisi ile birlikte El Nasr, ke­penkleri indirdi.

ÖNCE OTOBÜS, SONRA ELEKTRİKLİ SUV ÜRETECEK

El Nasr, sadece Mısır’ın değil, Arap coğrafyasının da ilk oto­mobil fabrikası. 1960 yılında kurulduğunda, Türkiye’de Oto­san, Ford Consul aracını üretir­ken Devrim arabaları için de he­nüz bir yıl vardı. 1962’de Fiat ile Nasr1100 ve Nasr1100HB üre­timine başlayan Mısırlı şirket, aradan geçen genel olarak İtal­yan şirketle lisanlı üretim ger­çekleştirdi. 2009’da şalterleri indiren ve üretim bandını dur­duran El Nasr, Şubat 2013’te Muhammed Mursi’nin Cumhur­başkanlığı döneminde açılmak istendi. Ancak olmadı. Birkaç ay sonra da darbe oldu ve bir daha düşünülmedi.

15 yılın ardından tekrar üre­time başlıyor. Mısır Başbaka­nı Mostafa Madbouli, geçtiği­miz günlerde El Nasr Otomotiv Üretim Şirketi’nin üretim hat­larının restorasyonu, geliştiril­mesi ve modernizasyonunu du­yurmak için düzenlenen bir kut­lamaya katıldı.

Etkinlikte Sanayi Kalkınmadan Sorumlu Başba­kan Yardımcısı, Sanayi ve Ulaş­tırma Bakanı Kamel el Wazir ve Kamu Sektörü Bakanı Moha­med Shemi gibi kamunun sanayi kesimini temsil eden isimler de vardı. de katıldı. Fabrikada şim­dilerde otomobil üretilmeyecek. İlk planda yüksek yerli bileşen oranına sahip otobüs banttan inecek. Ardından da elektrik­li yerli otomobil.

Nasr’ın resmi sitesinde SUV görünümlü elekt­rikli aracı görmek mümkün. Üs­tü Mısır bayrağıyla kapanmış araç, belki de bölgede Togg’a ra­kip olacak. Zira Türkiye’nin en önemli hedef pazarı bu coğrafya. 1952’deki sanayi devrimini tek­rar etmek isteyen Mısır Yöneti­mi, son dönemde artan yatırım­ları bu tür katma değerli ürünle­re çevirmek istiyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir