Mücevherciye müjdeli haber… Altın kotası arttırılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mücevher ihracatçılarının serzenişte bulundukları altın ithalatında kota uygulaması hakkında konuştu. 2024 yılında işlenmemiş altın seviyesinin yüzde 53 civarında azaldığını kaydeden Şimşek, şu bilgileri paylaştı;

“ABD Doları olarak da 30 milyar seviyesinden 17 milyar seviyesine gerilemiştir. Gelinen noktada kota uygulamasının ithalat tutarlarına ve dolayısıyla cari açığın azaltılmasına yönelik olumlu sonuçları ile sektördeki gelişmelerin değerlendirilmesi sonucunda; şubat ayından itibaren geçerli olmak üzere aylık toplam kota miktarının 2 ton artırılarak 14 tona çıkarılması uygun bulunmuştur”

Dünya Gazetesi’nden Recep Erçin’in haberine göre, önümüzdeki 6 aylık dönemde cari açıktaki gelişmeler çerçevesinde kota uygulamasının tekrar değerlendirileceğini de açıklayan Bakan Şimşek, “Alınan karar çerçevesinde artırılan 2 tonluk kotanın yarısı mücevher ihracatçılarının taleplerinin karşılanması için ayrılan kotaya eklenecektir. Kota artırımının diğer yarısı ise kotanın rezerv kısmı kapsamında olan ve mevcut durumda kotadan daha düşük miktarda yararlanan şirketler önceliklendirilmek suretiyle kıymetli madenler aracı kuruluşlarına tahsis edilecektir” dedi.

“PROGRAM EKONOMİNİN DİRENCİNİ ARTIRIYOR”

Bakan Şimşek, uygulanan ekonomi programının işlediğini ve açıklanan verilerin öngördükleri patika doğrultusunda ilerlediğini belirtti. Şimşek, 2024 yılı sonunda mal enflasyonunun yüzde 36’ya düştüğünü ve hizmet enflasyonundaki katılığın çözülmeye başladığını belirterek, 2025 yılında enflasyonda hızlı bir düşüş beklediklerini ifade etti.

Küresel ölçekte borç artışı yaşanırken Türkiye’nin, AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranında tarihi bir düşük seviyeye ulaştığını hatırlatan Şimşek, “Borç stokunun kur, vade ve faiz risklerini minimize ediyoruz” dedi. Bakan Şimşek’in verdiği bilgilere göre, 2003-2022 döneminde yüzde 37,9 olan AB tanımlı borç stokunun GSYH’ye oranı, 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 30,3’e, 2024’ün aynı döneminde ise yüzde 25,6’ya geriledi. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 71 seviyesinde bulunuyor.

Ayrıca, vadesine bir yıldan az kalan kısa vadeli senetlerin toplam borç stokundaki payı, 2023 yılında yüzde 22,5 iken 2024’te yüzde 17’ye düştü. Şimşek, değişken faizli borçlanmanın payını sınırladıklarını ve borç stokunun yüzde 69,4’ünün sabit faizli olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir