Müge Anlı’ya yansıyan olay 4 yıl sonra karara bağlandı: AYM, “emniyette işkence” iddiasında polislerin yeniden soruşturulmasını istedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Satı Ermiş isimli kadının 2019 yılında Ankara Beypazarı’nda kaybolmasıyla ilgili soruşturmada ifadesi alınan kişinin, Emniyet Müdürlüğü’nde copla ve kemelerle dövülerek işkenceye uğradığı ve yalan ifade için tehdit edildiğine ilişkin iddialarının yeterli şekilde incelenmediğine karar verdi. Emniyet yerine karakol kayıtlarının incelenerek polisler hakkındaki soruşturmanın kapatıldığına dikkati çeken AYM, “kötü muamele yasağının ihlaline” ilişkin yeniden soruşturma başlatılmasını istedi.

6 çocuk annesi Satı Ermiş, 2019 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kayboldu ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Satı Ermiş’in telefonunun son sinyali Beypazarı Uluş mevki İnözü Vadisinde görüldü. Olay, ATV’de Müge Anlı’nın programına da taşındı. Satı Ermiş’in kaybolduğu gün olan 23 Ağustos’ta Müge Anlı ekibi bu ormanlık alana giderek bağlantı yaptı. Ermiş’in telefon sinyalinin geldiği İnözü Vadisi’nde, son görüştüğü kişilerden olan Mustafa Başkır’ın arazilerinin olduğu öğrenildi.

Polis, Satı Ermiş’in 23 Ağustos günü Mustafa Başkır ile telefon görüşmeleri yaptığının ve Başkır’ın aynı gün aracına yakıt aldıktan soma Ermiş’i aradığının tespit edilmesi üzerine harekete geçti. Başkır, 13 Eylül 2019 tarihinde soruşturma kapsamında işyerinden alınarak şüpheli sıfatıyla Beypazarı İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Başkır’ın sözlü ifadesinde tanık beyanları ile çelişki bulunduğunun anlaşılması üzerine ifade işlemi için polis merkezine sevk edildi.

Eminyette işkence iddiası: ‘Copla, kemerle dövme ve tehdit’

Ancak Başkır’ın iddiasına göre, emniyetteki polisler kafasını duvara dayayıp cop ve kemerle kalçasına vurdu, bacağını bir cihaz ile yaktı, hakaret ve tehdide uğradı. Başkır, iddiaya göre dört saat sonra adli muayenesinin yapılması için Beypazarı Emniyet Müdürlüğünden Beypazarı Devlet Hastanesine götürüldü, ancak ortopedi bölümüne sevk edildiği halde götürülmedi.

Adli muayenesinin ardından polis aracına bindirilen Başkır., iddiaya göre dövüldüğünü kimseye anlatmaması için araçtaki polisler tarafından tehdit edildi, hayvanlara bakarken düştüğünü söylemesi tembih edildi. Yine iddiaya göre, muayene sonrası götürüldüğü Şehit Ertuğrul Dönmez Polis Merkezi’nde de emniyette kendisini döven polislerle karşılaştı. Başkır, avukat huzurunda verdiği ifadede, kalçasındaki kızarıklıkların sabah hayvanlarıyla uğraşırken düşmesi sonucu oluştuğunu söyledi, ardından serbest bırakıldı.

Sağlık raporu aldı, polislerden şikâyetçi oldu

Başkır, ifadeden sonra Alo 155’i aradı, rapor almasının söylenmesi üzerine kendi imkânları ile muayene oldu ve aynı gün akşam saatlerinde Beypazarı İlçe Jandarma Komutanlığına giderek şikâyetçi oldu. Başkır’ın ifadesi, 10 gün sonra Ayaş İlçe Emniyet Müdürlüğünde yeniden alındı ve ek olarak olaydan sonra çekilen fotoğrafları ile sağlık raporları da dosyaya konuldu.

Savcılık, emniyet yerine karakol kayıtlarını inceletti

Başkır, şikâyeti üzerine başlatılan soruşturmada kendisine fiziksel şiddet uygulayan 4 polisi teşhis etti. Beypazarı Cumhuriyet Başsavcılığı da Başkır’ın polis merkezinde bulunduğu süre içinde kaydedilen güvenlik kamera görüntülerinin incelenmesini istedi. İlçe Jandarma Komutanlığı’nın hazırladığı raporda, görüntülerde fiziksel şiddete ilişkin kayıt bulunmadığı belirtildi.

Polisler hakkında soruşturma kapatıldı, AYM’ye başvurdu

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan polisler ise kendilerine iftira atıldığını öne sürdü. Başsavcılık da polisler hakkında “kötü muamele” suçundan yürütülen soruşturmada, delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Başkır, karara yaptığı itirazın da reddedilmesi üzerine 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak, kötü muamele yasağının ihlal edildiğini iddia etti.

AYM: Emniyete neden götürüldüğü sorgulanmamış, emniyet kayıtları incelenmemiş

Başvuru kapsamında dosyayı inceleyen AYM, Başkır’ın kötü muameleye Emniyet Müdürlüğünde uğradığını iddia etmesine rağmen, polis merkezindeki kamera kayıtlarının incelendiğine, ifadesi polis merkezinde alındığı halde Emniyet Müdürlüğüne hangi işlem için götürüldüğü ve burada ne kadar süreyle tutulduğu hususunda bir araştırına yapılmadığına dikkat çekti.

AYM, olaydan önce ve sonra alınan sağlık raporlarındaki bulguların da yeterli derecede incelenmediğini, olaydan sonra Başkır’ın aradığı Alo 155’in kayıtlarının da istenmediğini belirtti.

Kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine oybirliğiyle karar veren AYM, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden soruşturma yapılması için kararın Beypazarı Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti.


CERN evrene dair neyi anlamamızı sağladı? | Prof. Dr. Sertaç Öztürk anlatıyor…


 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir