Muhalefetin önerilerine AKP-MHP vetosu

Genel Kurulda, Saadet Partisi’nin “Yunus Emre Enstitüsü”, İYİ Parti’nin “Enflasyon rakamları ve kamu çalışanlarının maaş zammı”, DEM Parti’nin “Çalışanların ücretleri”, CHP’nin “Emeklinin sorunları”, AKP’nin “Çalışma saatleri ve gündem” hakkındaki grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Yunus Emre Enstitüsünün Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğunu, Türk kültür ve dilini tanıtmak amacıyla hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli ülkelerde faaliyet gösterdiğini ancak enstitüde 17 milyon dolarlık bir yolsuzluktan bahsedildiğini ileri sürdü.

Özdağ, Kültür ve Turizm Bakanı’nın bu konuya ilişkin gereğini yapması gerektiğini savunarak, “Gelin, hep beraber bununla ilgili bir Meclis araştırma önergesi verelim, ‘evet’ oyu verin ve bu bir başlangıç olsun” dedi.

İYİ Parti grup önerisi üzerine söz alan Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Türkiye’de kira artışlarının yüzde 60’lara dayandığını, üniversite harçlarına yüzde 44 zam yapıldığını, temel ihtiyaç maddeleri başta olmak üzere her şeyin sürekli arttığını ancak asgari ücrete yüzde 30, memur ve emeklilere yüzde 11, işçi emeklisine yüzde 15 küsur zammın reva görülmesini eleştirdi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 31 Temmuz 2018’de PKK’lı teröristlerin yola tuzakladığı patlayıcının infilak etmesi sonucu annesi Nurcan Karakaya ile şehit düşen Mustafa Bedirhan’ın tabutlarının fotoğraflarını gösteren Türkoğlu, “Biz cezaevindeki cani Abdullah Öcalan’a ‘bebek katili’ diyoruz. Çünkü bizim orada bebek katiline ‘bebek katili’ denir. Sadece bebek katili de değildir. Öğretmen, çocuk, mühendis, imam, korucu, polis katili, binlerce Mehmetçiğimizin katili Abdullah Öcalan denen ve ellerinden 10 binlerce askerimizin kanı damlayan caniyi affetmeye çalışıyorsunuz. Affettirmeyeceğiz. Bizler işte bu fotoğraftaki masumun ailesinin gözlerindeki yaşız. Gözlerindeki kinin ta kendisiyiz” diye konuştu.

DEM Parti grup önerisi üzerine söz alan Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, iktidarın son yıllarda uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle enflasyon, işsizlik ve yoksulluğun arttığını, gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik olduğunu belirterek, asgari ücretli, çalışan ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında ezildiğini söyledi.

CHP grup önerisinin gerekçesini açıklamak üzere söz alan Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, emeklilerin içselleştirilmiş yoksullukla hayata tutunmaya çalıştığını, AKP’nin yoksulluğu bir yönetim aracı haline getirdiğini savundu.

Taşcıer, emekli, emekçi ve memurların hak ettikleri onurlu bir yaşamı istediklerini ve CHP olarak onların sesi olmaya devam edeceklerini belirterek, “Vergide, gelirde, ülkede adalet’ diyorsak, bu adaleti Cumhuriyet Halk Partisi sağlayacak” dedi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda Saadet Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP’nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

AKP’nin kabul edilen önerisine göre ise Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, gündemin ikinci sırasına alındı.

Genel Kurul, bugün Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan maddelerinin oylamalarının tamamlanmasına kadar çalışmalarını sürdürecek.

Bu kanun teklifinin görüşmelerine, çarşamba günü görüşmelerinin tamamlanmasına kadar, tamamlanamaması halinde perşembe günü görüşmelerinin tamamlanmasına kadar devam edilecek.

14 Ocak Salı günü Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 1. bölümünde yer alan maddelerin oylamalarının tamamlanmasına kadar, 15 Ocak günü bu kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar, tamamlanmaması halinde perşembe günü görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışmalara devam edilecek.

‘EMEKLİ MAAŞI’ ÇAĞRISI

CHP Grup Başkanvekili Mahir Başarır, AKP’nin grup önerisinin “en düşük emekli maaşı” ile ilgili olmasını beklediklerini dile getirerek, “Çalışma Bakanı çıktı, en düşük emekli maaşını 14 bin 469 lira olarak açıkladı. Bu Meclis’e yapılabilecek en büyük hakaret. Çünkü böyle bir maaşın belirlenebilme yetkisi, Meclis’e ait. Burada yapılmak zorunda. En düşük emekli maaşını bile eğer ki bu parlamento yasayla belirleyemiyorsa, Bakan onların iradesine el koyuyorsa sözün bittiği yerdeyiz. 14 bin 469 lira emekli maaşı vicdanlarınızı zedelemiyor mu?” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “En düşük emekli maaşının SSK ve BAĞ-KUR emeklileriyle ilgili enflasyon oranında artırılmasına ilişkin, daha üstten, altı aylık olarak, altı aylık farkı en üst noktadan alarak bu konuyla ilgili düzenlemeyi inşallah biz teklif olarak getireceğiz” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez başta AKP Grup başkanvekilleri olmak üzere tüm grup başkanvekillerine çağrıda bulunarak, “Gelin, millete gidelim. Gelin çarşıya, pazara çıkalım. Esnafla ve emeklilerle konuşalım. Dinleyin, 14 bin lirayla emekli nasıl karnını doyuruyor. Son 2 aydır yüzlerce emekliyle görüştüm, 1 tanesi dahi ‘evime et alabildim’ demedi bana” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Genel Kurulda Yapay Zekanın Kazanımlarına Yönelik Atılacak Adımların Belirlenmesi, Bu Alanda Hukuki Altyapının Oluşturulması ve Yapay Zeka Kullanımının Barındırdığı Risklerin Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimi yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir