Mühendisliği bıraktı çoban oldu. Artık bir sürü sahibi
İzmir’de doğup büyüyen, 2012’de Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan 38 yaşındaki Kandemir, 5 yıl boyunca Bursa’daki doğal gaz firmasında çalıştı.
Çocukluk hayali hayvancılığı yapmak için 2017’de işinden istifa eden, daha sonra Osmaneli’ne bağlı Sarıyazı köyünde bir arkadaşıyla 40 dönüm arazi satın alan Kandemir, burada kendi çabalarıyla ağıl, samanlık ve ev inşa edip anaç koyun yetiştirmeye başladı.
Yaklaşık 100 koyunu ve 6 koçu bulunan sürüsünü büyütmek için 2023’te Tarım ve Orman Bakanlığının “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinden yararlanan Kandemir, hibe desteğiyle “Karacabey merinosu” cinsi 44 gebe koyun ile koç aldı.
Sürüsünü 1,5 yılda 500 küçükbaş hayvana kadar çıkaran Kandemir, hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yonca, yem bezelyesi ve yulaf gibi bitkilerin büyük bölümünü köyde kiraladığı tarlalarda yetiştiriyor. Kandemir, yetiştirdiği kuzuları Bursa’daki kasaplar ile Et ve Süt Kurumuna satıyor.
– “BİLİNÇLİ HAYVANCILIK İÇİN PROJEDEN YARARLANIP SÜRÜYÜ BÜYÜTTÜM”
2019’da Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesine kaydolan ve bu yıl 6’ncı sınıfta okuyan Ömer Kandemir, çiftliğinde şu an 200 koyun, 10 koç ile 300 kuzu bulunduğunu söyledi.
Mesleğinden büyük keyif aldığını belirten Kandemir, dedi.
Koyunların 150 gün kadar gebe kaldığını anlatan Kandemir, 4-5 yaşlarına gelen anaçların sürüden ayrılıp kasaplık olarak değerlendirildiğini, üretimin devamlılığını sağlamak adına doğan dişi kuzuların her yıl yüzde 20’sini sürüye eklediklerini bildirdi.
“Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinden büyük fayda gördüğünü ifade eden Kandemir, sözlerine şöyle tamamladı:
“Bu tür projelerin gençler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve devamlılığını diliyorum. Bu işi kaliteli ve bilinçli yapmak isteyenler için ve ülke hayvancılığına destek olması adına güzel bir şey. Gebe koyun aldığımız için ilk zamanda bile kuzularımız oldu. Üreticiler tarafından değerlendirilmeli diye düşünüyorum.”