Mülkiyet hakkı ihlalleri artabilir

Kanunla getirilen ve soru işaretleri barından ‘imar hakkı aktarımı’ ise mülkiyet hakkı tartışmalarını alevlendirdi. 6 Şubat depreminden sonra kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından kentsel dönüşüm sürecindeki yapılara el konulması riskinin doğabileceği belirtiliyor.

Ev sahiplerine konutlarının yerine daha düşük değer ve şerefiyeye sahip yerlerin verilmesi ihtimali de soru işaretlerini artırıyor.

‘SUİSTİMALE AÇIK’

Kentsel dönüşüm avukatı Çiğdem Kezer, kentsel dönüşüm süreçlerinde uygulanabilecek imar hakkı aktarımının suistimale açık bir konu olduğunu ve mülkiyet hakkı ihlallerinde artış yaşanabileceğini söyledi. “Mülkün bulunduğu yer, konumu, değeri, yola cephesi, güneş, rüzgar alım açısı bile çok önemli” ifadelerini kullanan Kezer, “İmar hakkı aktarımının olduğu yerlerde bu özellikler aynı şekilde olacak mı?

Hak gasplarının olmaması için bu tür detaylar önemli. Mülkiyet hakkı Anayasa’nın 35. maddesi ile güvence altına alınmıştır. Deprem en önemli tehlike ama mülkiyet hakkı da ihlal edilme- meli” dedi. 

Avukat Çiğdem Kezer

‘Detaylar belli değil’

İmar hakkı aktarımına ilişkin detayların önümüzdeki günlerde belli olacağını aktaran Avukat Çiğdem Kezer, “Şu aşamada bunun hangi bölgelerde uygulanacağı, mülk sahiplerinin nereye geçeceği, sürecin nasıl işleyeceği belli değil. Rezerv alan konusunda kamuoyunda olan endişeler bu konuda da var” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir