NASA, bu sorunu çözenlere 3 milyon dolar verecek! Başvurular 25 Kasım’da başlıyor…

Bilim insanları, Ay’a sadece bir kilo malzeme götürüp geri getirmenin şu anki maliyetinin yaklaşık 100.000 dolar olduğunu tahmin ediyor.

Şimdi NASA, gelecekteki astronotların Dünya’nın doğal uydusuna getirdikleri malzemeyi daha verimli bir şekilde yeniden kullanmalarına yardımcı olacak kitle kaynaklı çözümler arıyor ve yeni ‘LunaRecycle Challenge’ aracılığıyla 3 milyon dolar nakit ödül sunuyor.

ABD uzay ajansı yarışmayı tanıtan bir videoda ‘Astronotların yanlarında getirdikleri her şeyden, hatta çöplerinden bile en iyi şekilde yararlanmaları gerekecek’ dedi.

YARIŞMA İKİ AŞAMADAN OLUŞUYOR!

Ajans, LunaRecycle’ın odak noktasının ‘gaz olmayan, biyolojik olmayan ve metabolik olmayan’ katı atıklar olacağını belirtti: ‘ambalaj, kumaş ve yapısal elemanlar gibi şeyler’ Nihai hedef, bu çöpleri ‘gezegen dışı bilim ve keşfi’ destekleyen ‘kullanılabilir ürünlere’ dönüştürmek için yenilikçi ve hiper verimli yeni yollar hayal etmektir.

Yarışmanın 1. Aşaması 1 milyon dolarlık bir ödül cüzdanı taşıyacak ve yenilikçilerin iki farklı kulvarda rekabet etmesine izin verecek. Bir ‘Dijital İkiz’ parkuru, yarışmacıların teknolojilerinin gerçek dünya verilerini içeren sanal simülasyonlarını kabul edecek ve bir ‘Prototip Oluşturma’ parkuru, geri dönüşüm icatlarının ayrıntılı tasarımlarını geliştiren ekipleri alacaktır.

NASA, 2. Aşamanın ‘1. Aşamada umut verici başvuruların ortaya çıkmasına bağlı’ olacağını, ancak aynı zamanda 2 milyon dolarlık potansiyel kazancı da beraberinde getireceğini söyledi.

Yarışmanın SSS’sine göre “Tüm ticari sırlar, telif hakları, patent hakları ve yazılım hakları her bir Takımda kalacaktır.” Bununla birlikte NASA, bu hafif, düşük enerjili, ay atığı geri dönüşüm teknolojisinin geliştirilmesinin, uzay gemisi Dünya’da yaşayan ve çalışan insanlara da hızlı bir şekilde fayda sağlayabileceği umudunu taşımaktadır. NASA, YouTube’da “NASA ayda ve çevresinde bir insan varlığı kurmaya hazırlanırken,” “azalt, yeniden kullan, geri dönüştür” sadece Dünya’da değil evrensel bir model haline gelecektir.

MARS’A DAHA UCUZ YOLCULUKLAR YAPILABİLİR

Eğer başarılı olursa, bu geri dönüşüm teknikleri uzay kaşiflerinin Mars’a daha ucuz ve kaynakları daha verimli kullanan yolculuklar yapmasını da kolaylaştıracaktır. Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde (VCU) makine ve nükleer mühendislik doçenti olan Dr. İbrahim Güven, Kızıl Gezegen’e mal göndermenin maliyetinin Ay’a göndermekten çok daha pahalı olduğunu belirtmiştir. Dr. Güven’in 2022 tahminlerine göre bir kiloyu Mars’a gönderip geri almanın maliyeti yaklaşık 1 milyon dolardır.

 NASA’nın Federal Sicil’de yayınladığı ilana göre, Yarışmanın 1. Aşamasında toplam 16 yarışmacı nakit ödül kazanabilir.

BAŞVURULAR 25 KASIM’DA BAŞLIYOR!

Tasarımcılar, bilim insanları, mühendisler ve yarışmaya katılmak isteyen diğer tüm ABD vatandaşları, LunaRecycle Challenge’ın ana sayfasında 25 Kasım Pazartesi günü Doğu Saatiyle öğleden sonra 1’de başlayacak olan ilk web seminerine kayıt yaptırmaya teşvik ediliyor. Web semineri, gerçek dünyada eş zamanlı olarak toplanan verilerle birlikte çalışan benzersiz simülasyonlar olan ‘dijital ikizler’ hakkında özel olan şeylere odaklanacak.

NASA, “Dijital ikizlerin önemine değineceğiz, pratik vaka çalışmalarını sergileyeceğiz ve bu modelleri geliştirmeye yönelik araçları ve en iyi uygulamaları tartışacağız” dedi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir