NASA’nın yeni araştırması, Çin’deki devasa Üç Boğaz Barajı’nın Dünya’nın dönüş hızını günde 0,06 mikrosaniye yavaşlattığını ortaya koydu.
NASA’nın son araştırmasına göre, devasa yapılar, gezegenimizin dinamiklerini beklenmedik bir şekilde etkileyebiliyor.
BARAJLAR ETKİLİYOR
Çin’deki Üç Boğaz Barajı, devasa su rezervuarı nedeniyle Dünya’nın dönüş hızını günde 0,06 mikrosaniye kadar yavaşlatıyor. Bu etki, barajın kütleyi yeniden dağıtarak gezegenin dönme hızını etkilemesinden kaynaklanıyor.
Üç Boğaz Barajı, 40 milyar metreküplük su rezervuarı ile Dünya’nın kütle dağılımını büyük ölçüde değiştiriyor. Su birikimiyle birlikte gezegenin yüzeyindeki ağırlık merkezi kayarak, bu durum Dünya’nın dönüş hızını etkiliyor. Barajın inşasıyla ortaya çıkan kütle kayması, gezegenin dönüşünü değiştiren küçük ama ölçülebilir bir etki yaratıyor.
UZUN VADEDE BÜYÜK ETKİLER YARATABİLİR
NASA bilim insanı Benjamin Fong Chao, bu durumu şöyle açıklıyor: “Dünya sistemi içerisindeki kütlenin yeniden dağılımı, Dünya’nın dönüşünü etkiler. Günde 0,06 mikrosaniyelik gecikme küçük gibi görünebilir ancak bu kütle, yeniden dağılımın ölçülebilir bir sonucudur.” Temel prensip ise, kütle kutuplara yaklaştıkça Dünya’nın dönüş hızlanır, ekvatora kaydıkça ise yavaşlar.
Dünya’nın dönüş hızı, gezegenin kütlesinin dağılımına bağlıdır. Kütle ekvatora kayarsa dönüş yavaşlar, kutuplara kayarsa hızlanır. Üç Boğaz Barajı’nın devasa su rezervuarı, bu dengeyi etkileyen önemli mühendislik projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Barajın etkisi, Dünya’nın fiziksel özelliklerinde küçük ama beklenmedik değişimlere yol açsa da, insan mühendisliğinin çevresel sistemler üzerinde uzun vadede büyük etkiler yaratabileceğini gösteriyor.