NASA’nın aracı rekor kırdı: New York’tan Tokya’ya bir dakikada gidiyor

2018 yılında NASA tarafından “Güneş’e Dokun” görevi kapsamında fırlatılan Parker Güneş Sondası, sadece 3 metre uzunluğunda ancak devasa bir başarıya imza atıyor. Araç, saatte 692.017 kilometreye ulaşabilen inanılmaz hızıyla insan yapımı en hızlı nesne unvanını taşıyor. Bu hız, New York’tan Tokyo’ya bir dakikadan kısa bir sürede gitmek anlamına geliyor.

Sonda, Güneş’in “korona” adı verilen dış atmosferine ulaşmak üzere özel olarak tasarlandı. Güçlü ısı kalkanı sayesinde bu zorlu şartlara dayanabiliyor. Araç, NASA’ya 1,5 milyar dolara (yaklaşık 52,8 milyar Türk Lirası) mal oldu ve adını güneş fiziği alanında çalışmalarıyla tanınan bilim insanı Eugene Newman Parker’dan alıyor.

Tarihi geçişin ardından Parker Sondası’nın 27 Aralık Cuma günü Dünya’ya sinyal göndermesi bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse, NASA bu inanılmaz yakınlaşmanın detaylarını ve ilk görüntüleri Ocak ayında kamuoyuyla paylaşacak.

Sonda, Güneş’in çevresinde şimdiye dek 22 kez döndü ve her bir geçişinde yüzeye daha fazla yaklaştı. Son geçişinde ulaştığı 692.017 kilometre hız, adeta Philadelphia’dan Washington D.C.’ye bir saniyede gitmek gibi büyüleyici bir performans olarak tanımlanıyor. Görevin bilim insanlarından Nour Raouafi, “Şimdiye kadarki en hızlı insan yapımı nesne,” dedi.

Son geçiş sırasında kırılan rekor, 1976’da NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin ortak projesi olan Helios 2’nin elinde bulunuyordu. Helios 2, o dönemde Güneş’e 42,73 milyon kilometre kadar yaklaşmıştı. Parker Sondası bu mesafeyi yaklaşık 36 milyon kilometre aşarak tarihe geçti.

NASA, Parker Güneş Sondası’nın Güneş’in koronasından elde ettiği verilerin ve görüntülerin Ocak ayı içinde Dünya’ya ulaşmasını bekliyor. Bu tarihi görevin gelecekte uzay araştırmalarına yön vermesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir