Ne egzersiz ne de beslenme: Harvard araştırması ömrü neyin uzattığını gösteriyor

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacılar, uzun ömür ile minnettarlık duyguları arasındaki bağlantıyı inceledi. Yapılan çalışmanın sonuçları, “Jama Psychiatry” dergisinde yayımlandı.

Araştırma, minnettarlık duygusunun uzun yaşam süresiyle ilişkilendirilebileceğini ve bireylerin yaşam kalitesini artıran önemli bir psikolojik faktör olduğunu ortaya koydu. Bu bulgular, sağlık ve yaşam süresi üzerinde psikolojik faktörlerin ne denli etkili olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Şükür duygusunun ölüm riskini yüzde 9 oranında azalttığı keşfedildi

Hemşire Sağlık Çalışması’ndan (49.275 katılımcı) elde edilen verilere dayanan çalışmada, katılımcıların ortalama yaşı 79’dı. 2016 yılında, katılımcılardan şükran anketlerini doldurmaları istendi ve yaşamlarında minnettarlık hissettikleri şeylere dair ifadeleri puanlamaları istendi.

2019’da yapılan takip araştırmasında, katılımcıların çoğunluğunun kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi. Elde edilen verilere göre, yaşamlarında daha yüksek düzeyde minnettarlık hisseden kişilerin, çok az minnettarlık hissedenlere kıyasla önümüzdeki dört yıl içinde ölme riskinin yüzde 9 daha düşük olduğu belirlendi. Üniversitenin basın bülteninde, “Minnettarlık tüm ölüm nedenlerine karşı koruyormuş gibi görünüyordu, ancak özellikle kalp-damar hastalıklarına karşı etkiliydi” denildi.

Psikolojik sıkıntı riski azalıyor

Araştırmanın baş yazarı Ying Chen’e göre, şükran duygusu ile daha düşük psikolojik sıkıntı riski ve artan duygusal ve sosyal refah arasında güçlü bir bağlantı bulunmaktadır. Ancak, şükranın fiziksel sağlık üzerindeki etkileri hala daha az biliniyor.

Çalışma, şükran duygusunun yaşlı bireylerin yaşam beklentisini artırabileceğine dair ilk ampirik kanıtları sunuyor. Psikolog Ilona Bürgel, şükranın hayatın bizim için ne kadar iyi olduğunun farkındalığına dayandığını belirtiyor.

Minnettarlığın günlük yaşamda dokuz kanıtlanmış olumlu etkisi vardır. Bu etkiler arasında, zor zamanlarda hayatın iyi yönlerine odaklanma, sosyal ilişkilerin güçlenmesi, negatif duyguları engelleme, strese karşı dayanıklılığı artırma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faktörler yer alır. Ayrıca, şükran duygusu, sağlığımıza olumlu etkiler yaparak kan basıncını düşürür, ağrıların şiddetini azaltır ve uykuyu iyileştirir. Minnettar insanlar daha fazla refah hissi yaşar ve başkalarına yardım etmeye daha istekli olurlar, çünkü güzel şeylerden duydukları mutluluk, onların başkalarına iyi şeyler yapma arzusunu artırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir