Ne uğursuz yalısı.. İstanbul’un ilk sosyetesi… Size Suat Hanımefendi’yi tanıtayım

Çocuklar bugün size pek enteresan bilgilerle geldim. Daha evvel okuduğum bazı bilgiler şimdilerde gündemde olan bir yalı sayesinde ortaya çıkma fırsatı buldu.

Eminim çoğunuz görmüştür ‘Uğursuz Yalı’ haberini, işte o yalıdan kimler geldi, kimler geçti bir bilseniz siz de hayret ederdiniz…

NEDEN UĞURSUZ DEDİLER

Önce gündemdeki meseleyi hatırlatayım ben, yalı için bazı sitelerde ‘uğursuz’ tabiri kullanılıyor. Bunun sebebi olaraksa son dönemde içinde yaşayan isimlerin başına gelen olumsuz mevzular ele alınıyor. Yalıya adını veren Sadıkoğlu Ailesi’nden Kahraman Sadıkoğlu’nun teminat ödeyebilmek için aile yalısını satmak zorunda kalması, satın alan Emin Hitay’ın işlerinin bozulduğu ve yalıyı 2019 yılında 35 milyon dolara Habib Cem Bahadır’a satmış. Adreste 5 yıldan fazla bir süredir eşiyle birlikte yaşayan Bahadır’a da geçtiğimiz gün haciz gelmiş…

(Fotoğraf: Kaptan Aslan Sadıkoğlu ve onur misafiri Ferik Fahrettin Altay Paşa, ailenin bir nişan töreninde)

NEREDE BU YALI

Boğaz Köprüsü’nün inşa edildiği zamanlarda istimlak edilen ve Suat Sadıkoğlu adıyla anılan yalı Bebek sınırları içinde sayılıyor. Boğaz Köprüsü inşa edildiği dönemlerde istimlak edilmiş, yani 70’lerin başı… Adından da anlaşılacağı üzere evin ilk sahiplerinden biri de Suat (Meserretçioğlu) Sadıkoğlu… (Fotoğraf: Solda- Suat Sadıkoğlu’nun eşi Avni Nuri Meserretçioğlu Meserret Gemisinin köprüüstünde. Sağda Suat Şakir Abasıyanık ve Avni Nuri Meserretçioğlu)


Suat Hanım’ın kim olduğuna gelirsek, işte orada İstanbul’un ilk sosyetesinin de tarihine hızlı bir giriş yapıyoruz…

İZMİRLİ MESERRETÇİZADE AİLESİ

Meserretçizâde ailesinden kaydedeceğimiz ilk isim, Nüfus Kütüğü kayıtlarındaki adıyla “Meserretçizâde Mustafa Avni” çocuklar…

Soyadı Kanunu ile yasaklanan ünvanlar arasında “Zâde” de olunca soyisim Meserretçioğlu’na evrilmiş…

Mustafa Avni Meserretçioğlu 23 Mayıs 1912, İzmir doğumlu… Babası Meserretçizâde Ali Nuri Bey, annesi Bahriye Dürnev Hanım…

Babası Ali Nuri Bey’den öncekiler ise Anadolu kökenli çocuklar, annesi Bahriye Dürnev Çerkes…

(Soldaki fotoğrafta Vuslat Hanım’ın öğrencilik yılları..

Sağdaki fotoğraf Aslan Sadıkzâde (Aslan Nâzım Kaptan) annesi, babası Hacı Aslan ve kızkardeşiyle Trabzon’daki çocukluk yıllarında)

Avni Nuri Meserretçioğlu lise öğrenimini İzmir Ticaret ve Lisan Mektebi’nde Leyli (Yatılı) Talebe olarak yapmış… Tahsilini bitirip mezun olduktan sonra ünlü Tranbzonlu armatör Aslan Sadıkoğlu’nun (Sadıkzade Aslan Kaptan) kızı Suat Hanım’la evlenmiş…

Suat Hanım’ın ailesi de ziyadesiyle mühim insanlar:

Türk Armatörleri Tarihinin unutulmaz ismi Trabzon’lu Sadıkzâde Aslan Kaptan

Rize eşrafından Hüseyin Kaptan ile Mehveş Hanım’ın oğlu olan Aslan Kaptan ve Sadıkzâdeler tamamiyle armatörlüğü meslek edinmiş çocuklar, gemilerinde 150 civarında mürettebat çalıştırır, bunların çoğu da akrabalarından oluşurmuş. Eh, bir nevi gelenek gibi… Sadıkzâde ailesinin 7 çocuğu arasında lideri durumunda olan Sadıkzâde Aslan Kaptan Milli Mücadele yıllarında Trabzon ve Rize’de milis kuvvetleri içerisinde yeralarak, Mustafa Kemal Paşa’nın mücadelesine katılmış biri… Sonra Makbule Hanım ile evlenmiş ve kızı Suat, Avni Nuri Meserretçioğlu ile, oğlu Kemal ise teyzesinin kızı Vuslat ile evlenmiş…

(Soldaki foto: Önsırada oturanlar Ortada Akif Sadıkoğlu, Solunda eşi Aysel Sadıkoğlu, sağında Aslan Sadıkoğlu’nun eşi Makbule Sadıkoğlu (Aslan Nuri Meserretçioğlu’nun anneannesi). Arkadakiler – (Soldan) 1.Aslan Sadıkoğlu, 2.Suat (Sadıkoğlu) Meserretçioğlu, 3.Canan Sadıkoğlu, 4. Vuslat (Kalkavan) Sadıkoğlu, 5.Kemal Sadıkoğlu )

VE SOSYETE DOĞAR…

14 Mart 1914 Trabzon doğumlu olan Suat (Sadıkzâde) Meserretçioğlu, Avni Nuri Bey ile evlendikten sonra 3 evladı olmuş: Güldem, Çiğdem ve Aslan… (soldaki sarışın kız Çiğdem’in ta kendisi… Sağda Güldem, Çiğdem ve Aslan kardeşler anneleri Suat ve babaları Avni Nuri Bey ile)

Güldem, sonradan İpragaz’ı kuracak olan iş adamı Yücel Kurttepeli ile, Çiğdem ise bir diğer iş adamı Rahmi Koç’la evlendi…

Çiğdem – Rahmi çiftinin 3 çocukları oldu: Mustafa, Ömer ve Ali Koç… Ancak 70’lerin sonunda çift boşandı, Haldun Simavi ile evlendi.

Güldem – Yücel Kurttepeli çiftinin Emre adında bir oğlu ve Merve (Gürsel) adında bir kızı var.

Suat Hanım’ın tek oğlu olan Aslan Nuri ise Aygen Hanım ile hayatını birleştirdi, bir de oğulları oldu: Ömer Nuri…

(Mustafa Koç, Ali Koç, Rahmi Koç, Çiğdem Simavi, Ömer Koç)

YEĞENİ SAVARONA’ NIN TÜM HİSSESİNİ ALDI

Suat Hanım’ın kardeşi Kemal Sadıkoğlu’na gelelim şimdi de… Kuzeni Vuslat Hanım’la olan evliliğinden 4 evladı oldu: Berna (Toker), Rabia (Çapa), Eser (Çetiner), Celal ve Kahraman… Hepsi cemiyet hayatında bilinen isimler…

(Foto: Avni Nuri Meserretçioğlu ve Sadıkzâde aileleri)

UĞURSUZ YALIDAN SOSYETE ÇIKTI

Yaa çocuklar, görüyorsunuz değil mi küçücük bir haber aslında ne derinlikli köklere sahip… Yalıda pek çok film çekilmiş, edilmiş bilgileri var lakin mühim olan araştırmayı, sorgulamayı bilmek… (fotoğraftakiler soldan itibaren Av.Şevket Karadeniz, Suat Meserretçioğlu, Dr.Ali Tanrıyar, Güzide Tanrıyar, Hayri Baran, Bedia Baran, Avni Meserretçioğlu ve Şevket Karadeniz’in eşi. Karşıkaya gemisinde verilen davette)

Eh elbette çevrenin de epey ehemmiyeti var, bahsi geçen isimlerin pek çoğu ile karşılaştığım, bir araya geldiğim durumlar oluyor. Bilhassa Çiğdem Hanım ve evlatları cemiyetin önde gelen seçkin isimleridir, onu da belirtmeden geçmeyeyim…

Hiçbir yerde göremezsiniz bu yazdığım detayları ve yalı ile olan bağlarını..

Bu da Hürreminizin farkı işte…

Haydi, öptüm gözlerinizden…

Hürrem Elmasçı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir