Nesimi’sine kavuştu… Makbule Çimen hayatını kaybetti

2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta, Madımak Oteli’nin yakıldığı ve 35 kişinin öldürüldüğü Sivas Katliamı’nda Nesimi Çimen hayatını kaybetti. Eşi Makbule Çimen ağır yaralı olarak kurtuldu. Cenazesi İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Nesimi’nin eşi ise o dönem 2 ay boyunca komada kalmış, uzun süren tedavi sonucunda sağlığına kavuşmuştu. Nesimi Çimen’in yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Nesimi Çimen’in oğlu Mazlum Çimen, sosyal medya hesabından açıklama yaptı: “Madımak katliamından yaralı olarak kurtardığımız babamın eşi Makbule Hanım Hakka yürümüştür… Üzgünüz…”

NESİMİ ÇİMEN KİMDİR

Nesimi Çimen, 1931 yılında Adana’nın Saimbeyli kazasının Fatmakuylu Köyü’nde doğmuştur. 1941 yılında 10 yaşındayken, ailesiyle birlikte Kayseri’ye göçtü. 12 yaşında cura çalmaya başlayan Nesimi Çimen, Alevi deyişlerini kendine özgü yorumuyla seslendirdi ve ilgi gördü.

Nesimi Çimen yoksul bir hayat yaşamıştır. Daha çocuk yaşta çalışmaya başlayan Çimen, 1946 yılında evlendi. Eşiyle birlikte Adana’nın Kozan kasabası Faydalı Köyü’ne yerleşen Çimen, köyde çapacılık yaptı. Kalaycılık ve bakırcılık da öğrendiği zaanatlar arasındaydı.

1953 yılında askere giden Nesimi Çimen, 1956 yılında Adana, Kadirli’ye döndü. 1959 da ise Maraş- Elbistan’ın Akdil Köyü’ne yerleşti. 1960 yılında tekrar Kadirli’ye dönen Nesimi Çimen 1962 yılından sonra İstanbul’a yerleşti ve Yaşar Kemal’in yardımıyla bir mozaik fabrikasına işçi olarak girdi. Girdiği iş sonrası hayatı da düzene giren Çimen, yeni kurulan İşçi Partisine üye oldu. TIP’ın özel gecelerinde kendi demelerini ve Alevi deyişlerini çalıp söyledi.

Sık sık göç eden Nesimi Çimen, 1984’ten 1987 yılına kadar da İsveç’te yaşamış, oturum izni olmasına rağmen Türkiye’ye geri döndü. 1967 yılında Tunceli’de sergilenen bir Pir Sultan Abdal oyununda oynayan ve deyişler söyleyen Nesimi, salonda olay çıkınca gözaltına alındı ve işkence yapılmış bir halde serbest bırakıldı. Ailesiyle birlikte Zeytinburnun’da bir gecekonduya yerleşen Nesimi Çimen’in evinde konaklayanlar arasında Yaşar Kemal, Atıf Yılmaz, İlhan Selçuk, Behice Boran, Yılmaz Güney gibi isimler vardı. Nefesleri, türküleri ve kendi yazdığı deyişlerini de okuyup söylemiştir.

NE OLMUŞTU

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri düzenlenmişti. Birçok sanatçı ve fikir insanı etkinliklere katılmak için davetliydi. Kentte toplanan grup etkinliklere katılmak için Sivas’a giden kişilerin olduğu Madımak otelini ateşe verdi. Nesimi Çimen, 1931 yılında Adana’nın Saimbeyli kazasının Fatmakuylu Köyü’nde doğmuştur. 1941 yılında 10 yaşındayken, ailesiyle birlikte Kayseri’ye göçtü. 12 yaşında cura çalmaya başlayan Nesimi Çimen, Alevi deyişlerini kendine özgü yorumuyla seslendirdi ve ilgi gördü.

Servet Seyfettin Mete

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir