Türkiye’de en son 1975’lerde görülen ve neslinin tükendiği düşünülen Anadolu parsı ilk kez 8 Ağustos 2019’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne (DKMP) bağlı 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Batı Akdeniz’de görüntülendi.
Bunun üzerine 6’ncı Bölge Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğinde TÜBİTAK destekli proje kapsamında Ege ve Batı Akdeniz’de 400 fotokapan kuruldu.
DİŞİSİ, AKRABASI VE YAVRU OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
ISUBÜ Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi’nden Dr. öğretim üyesi Yasin Ünal, Anadolu’nun gizemli efsanesiyle ilgili Türkiye’deki son bilgileri açıkladı.
DHA’nın haberine göre Anadolu parsıyla ilgili Türkiye’de çalışmaların 2010 yılından beri devam ettiğini belirten Dr. Yasin Ünal, şunları söyledi: “Anadolu parsı bireyinin bizler dişisinin, akrabasının, hatta yavrusunun olduğunu düşünüyoruz. Şu anda sahalarımızda 400’e yakın fotokapan çalışıyor. Anadolu’da endemik bir alt tür. Yani ‘Panthera pardus tulliana’ ve bu türü de korumak, gelecek nesillere aktarmak bizim projemizin esas hedefi. 400’e yakın fotokapanla binlerce görüntü elde edildi. Bu görüntüler ayrıntılı bir şekilde irdeleniyor. Henüz yaptığımız projede Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde bu birey dışında yeni bir birey henüz elde edilmedi.”
‘DİŞİLER TEDİRGİN’
Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yeni bireylerin tespit edildiğini açıklayan Dr. Ünal, “Onlar ayrı bireyler. Biz bunun yaklaşık 10’a yakın olduğunu düşünüyoruz, elde eden bilgiler ışığında. Maalesef hepsi erkek. Yani şu anda ülkemizde erkek bireyler var. Fakat bu dişi olmadığı anlamına gelmiyor. Hamile olduğu dönemlerde özellikle çok tedirgin ve var olduğunu biliyoruz. Araştırmalarımız devam ediyor” dedi.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)