Nesli tükenen dev 4 bin yıl sonra hayata dönüyor: Milyarlar harcandı…
2021 yılında girişimci Ben Lamm ve Harvard genetikçisi George Church tarafından kurulan Colossal Biosciences, genetik teknolojilerle nesli tükenmiş türleri yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Şirketin toplam fonu 435 milyon dolara ulaştı ve şirketin değeri 10,2 milyar dolara yükseldi. Şirketin nesli tükenen canlılar arasından ilk hedeflerinden biri de 4.000 yıllık tüylü mamutları yeniden canlandırmak.
NESLİ TÜKENEN BİRÇOK HAYVAN HEDEFLENİYOR
Colossal Biosciences, dünyada nesli tükenmiş türleri geri döndürmek için çalışan ilk ve tek şirket olarak dikkat çekiyor. Yünlü mamutların yanı sıra dodo kuşu ve Tazmanya kaplanı gibi türlerin de yeniden canlandırılması hedefleniyor. Şirketin kurucularından Ben Lamm, yeni yatırımlar sayesinde hem teknoloji geliştirme süreçlerinin hızlanacağını hem de farklı türler üzerinde çalışılacağını belirtti.
MAMUT PROJESİNDE BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİLER
Tüylü mamut projesinde şu anda hücre düzenleme aşamasında olan bilim insanları, donmuş tundralardan elde edilen antik DNA örneklerini analiz ediyor. Elde edilen genetik materyal, Asya filleriyle genetik olarak benzerliği nedeniyle bu türün hücrelerine entegre ediliyor. Hibrit embriyoların gelişmesiyle birlikte yünlü mamut yavrularının doğumu 2028 gibi erken bir tarihte gerçekleşebilir.
Yavruların, biyolojik güvenlik önlemleri alınmış özel bir tesiste büyütülmesi ve doğaya kazandırılmadan önce detaylı bir şekilde izlenmesi planlanıyor. Robb Report’a göre, bu proje sadece bilimsel bir dönüm noktası olmakla kalmayacak, aynı zamanda nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına yönelik yeni bir çığır açacak.