Karabük‘te 2023 yılında başlatılan “Tıbbi Aromatik Bitkiler ile Araziler Taçlanıyor” projesi kapsamında, ekim alanı bir yılda yüzde 74 artışla 767 dekara çıkarıldı. Safran, aronya ve karabuğday gibi ekonomik değeri yüksek bitkiler yetiştiriliyor.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Türkiye’deki 650 tıbbi aromatik bitkiden bazılarını üretip katma değerli ürünlere dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Yavuz, bu projeyle kırsal turizmi canlandırmayı ve şehir göçünü azaltmayı planladıklarını söyledi.
2024’te safran ekim alanı yüzde 30 artarak 105 dekara, aronya ekim alanı yüzde 187 artarak 92 dekara, karabuğday ekim alanı ise yüzde 184 artarak 375 dekara ulaştı. İlk kez sumak ekimi de gerçekleştirilerek 35 dekar alanda üretim yapıldı.
Yavuz, tıbbi aromatik bitkilerin tıp, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanıldığını vurgulayarak, küçük alanlarda ekonomik değeri yüksek ürünler yetiştirilmesinin il ekonomisine katkı sağladığını ifade etti.
Yavuz, hasat şenlikleriyle farkındalık ve kırsal turizmi artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Vali Yavuz, üretimin önemine dikkat çekerek, üreticilere her türlü desteğin sağlanacağını ve pazarlama konusunda da yanlarında olunacağını ifade etti.