İş insanı Cem Boyner’in kızı Elif Boyner’in Instagram hesabından paylaştığı, “Ayna Ayna” isimli grubun tef ve sazlarla buluşturduğu sanat, sosyal medyada ilgi çekti. Sadece kadınlardan oluşan bu grup, Odatv’ye hikayelerini anlattılar. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Bacıyan-ı Rum Teşkilatı’ndan ilham aldığını belirten Ayna Ayna, şunları kaydetti:
“Anadolu’nun toprağından, rüzgârından, sesinden doğan bir kadın hikâyesinin izindeyiz. İlhamımız, tarihin derinliklerinden yükselen Bacıyan-ı Rum’dan; dünyanın başka hiçbir yerinde benzeri olmayan, üretken, mücadeleci ve özgün bir kadın teşkilatlanmasından geliyor. Kadın olmanın derin anlamını, bu toprakların kadim bilgeliğiyle yeniden hatırlamak, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz”
İSİMLERİ HEM KADINLIKTAN HEM TASAVVUFTAN GELİYOR
Neden “Ayna Ayna” ismini de tercih ettiklerini anlatan grup, kadınlık ve tasavvufun kendilerine yol gösterdiğini belirterek, “Hem kadınlığın aynasındaki zarafeti hem tasavvufun aynasındaki derinliği yansıtıyor. Tasavvufa göre kâinat insanın aynasıdır; dışarıda gördüğümüz her şey, kendi içimizi tanımak ve anlamak için bir fırsattır. Ayna, aynı zamanda boyutlar arasında bir geçit, yansımaların ötesindeki hakikate açılan bir kapıdır. Biz de bu aynada, kadının yaratıcı gücünü, şifacı ellerini ve bilge yüreğini toplumsal bir yansıma hâline getirmeyi amaçlıyoruz” dediler.
“KADINLARIN ROLÜNÜ TEKRAR HATIRLATMAK İSTİYORUZ”
Kadın olmanın insanlık içinde merkezi bir role sahip olduğunun altını çizen Ayna Ayna üyeleri, “El emeğimiz, sanatımız, sözümüz ve sevgimizle yeni olasılıklar doğurmayı; annelik sıfatını yalnızca biyolojik değil, toplumsal bir şifa ve üretim kaynağına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Kadınların bir anne, bir eş, öğretmen, şifacı ve bir yoldaş olarak insanlığın birliği için oynadığı merkezi rolü yeniden hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandılar.
“ATATÜRK’ÜN İŞARETİ ÜZERİNE HATAY’IN MANEVİ ÖNEMİNE İNANIYORUZ”
Türkiye’nin dört bir yanında bulunduklarını ancak çoğunlukla Atatürk’ün işareti üzerine köklerinin Hatay’da yer aldığını belirten Ayna Ayna, son olarak şunları kaydettiler;
“Anadolu’nun dört bir yanına yayılmış bir topluluğuz. Sayımız değişse de en köklü bağlarımız Hatay ve Fethiye’de. Hatay’ın Ata’mızın işaret ettiği üzere, tarihsel ve manevi önemine inanıyor, yaşadığı büyük felaketin ardından burada el ele vererek insanlara umut olmayı, yaraları birlikte sarmayı görev biliyoruz.
“ERENLERİN SÖZÜYLE ÇOĞALIYORUZ”
Kendimizi tanıyarak, üreterek, paylaşıp büyüyerek ilerliyoruz. Erenlerin, aşıkların, ozanların hikmetli sözleriyle, gönülleri titreten müzikleriyle, emekle ve sevgiyle çoğalıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadın, aynadır: Hayatı yansıtır, çoğaltır, derinleştirir. Ve kadın, bu aynada yeni bir dünya doğurandır”