Odatv, sosyal medya idiotlarını derledi… 10 Suriye yalanı… Ne ararsan var

Suriye’de 13 yıllık iç savaş Beşar Esad’ın devrilmesiyle son buldu. Beşar Esad, Rusya’ya kaçarken Suriye’yle ilgili yalanlar da sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

İşte o yalanlar:

1-CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI

Bunların en başında Türkiye’deki Suriyelilerin Cilvegözü kapısına akın ettiği yalanı geliyor.

Bu yalanı OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir de AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da yer yayan isimlerdendi.

Orhan Miroğlu,”Mahşer gibi! Suriyeliler Cilvegözü sınır kapısında! Bu özlenen bir ülkeye geri dönüşün heyecanı değil sadece ve olamaz! Bu eşi benzeri görülmemiş bir devrim anı! Bir milletin kabustan uyanması! Hafızanın dile gelmesi! Bu sınır kapısı geçilebilirse, kayıplar, imi timi belirsizler aranacak, hiç değilse bir mezar hakkı için!” İfadelerini kullandı.

Daşdemir ise, “İşte #Cilvegözü Suriyeliler akın akın memleketine dönüyor. Dönerken de hepsi “gösterdiğiniz misafirperverlik için teşekkür ederiz. Allah razı olsun.” diyorlar. Tek varlıkları Suriye düşmanlığı yapanlar başka gerekçelerle Suriye’deki son durumu da eleştiriyorlar. O zaman diyoruz ki bunların amacı Suriyeli ya da yabancı düşmanlığı yaparken aslında Türkiye düşmanlığı yapmakmış” dedi.

Paylaşılan bu fotoğrafın gerçeği ise Pekin-Hong Kong-Macau ekspres otoyolundaki trafik sıkışıklığını göstermesi.

2- ÜLKELERİNE DÖNEN SURİYELİLER

Bir Instagram hesabı tarafından 8 Aralık 2024 tarihinde paylaşılan fotoğrafta, Beşer Esad’ın devrilmesiyle Türkiye’de mülteci olan Suriyelilerin ülkelerine döndüğü iddia edildi.

Söz konusu fotoğrafın 11 Temmuz 2024 tarihinde Hatay’ın Suriye ile sınır kapısı olan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan kurban bayramı öncesi ülkelerine giden Suriyelileri gösterdiği biliniyor.

3- ESAD MOSKOVA’DA

Bir Facebook hesabı tarafından 8 Aralık 2024’te yapılan paylaşımda yer alan görselin Beşşar Esad’ın Suriye’den kaçtıktan sonra çekilen ilk görüntüsü olduğu iddia edildi.

Görsel Esad’ın eşiyle birlikte 2023’te deprem bölgesine düzenlediği bir ziyaret sırasında çekilen bir videodan alınmış.

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de gerçekleşen ve Suriye’yi de ciddi şekilde etkileyen deprem, özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde büyük yıkıma yol açmıştı.

4-SENDAYA HAPİSHANESİ

Bir X hesabı tarafından 10 Aralık 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Sednaya Hapishanesi’nden çıkarılan bir esiri gösterdiği iddia edildi.

Video, Sednaya Hapishanesi’nden çıkarılan bir esiri göstermiyor.

Video bir TikTok kullanıcısı tarafından yapay zeka araçları kullanılarak oluşturuldu.

Sednaya Hapishanesi diye paylaşılan yer Vietnam’daki Savaş Kalıntıları Müzesi’nden. Ho Chi Minh Şehri’ndeki müze, özellikle Vietnam Savaşı’yla ilgili bilgiler ve sergiler barındırıyor. Görseldeki hücre ve heykel de müzenin “Mahkumlar Galerisi” isimli kısmında sergileniyor.

Yani görüntüler gerçek olmadığı gibi Suriye’deki Sednaya Hapishanesi’ne de ait değil. Vietnam Savaş Kalıntıları Müzesi’nden alınan fotoğraf aslında bir nevi sanatsal bir simülasyon.

5-HAMA’YA HAVA İNDİRME OPERASYONU

Bir X hesabı tarafından 6 Aralık 2024 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin Hama’ya hava indirme operasyonunu gösterdiği iddia edildi.

Video Suriye’deki son çatışmalara ait değil. Ekim 2023’te paylaşılmış. Video, Suriye ve Rusya silahlı kuvvetleri paraşüt timlerinin ortak gerçekleştirdiği bir tatbikatı gösteriyor.

6-YÜRÜYEREK ŞAM’A GİRDİK

Bir X hesabı tarafından 8 Aralık 2024 tarihinde paylaşılan bir videonun Suriye’nin başkenti Şam’a yürüyen askerleri gösterdiği iddia edildi

2 milyona yakın görüntülenme alan iddia 30 bin kez beğenilmiş ve 3 binden fazla kez yeniden gönderildi. Görüntüler Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda kayda alınmış.

Eski tarihli farklı videolardan ve Google Haritalar üzerinden konum bilgisi doğrulanabiliyor.

7-ESAD UÇAĞI

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin Beşşar Esad’ın içinde bulunduğu uçağın düştüğü anı gösterdiği öne sürüldü.

Tersine görsel arama sonuçlarına göre görüntüler 25 Kasım 2024’te Litvanya’da düşen bir uçağı gösteriyor.

8-SURİYE-İSRAİL BAYRAĞI

İdlib’deki kutlamalar sırasında çekildiği ve Suriye ile İsrail bayrağını yan yana gösterdiği iddia edildi.

Tersine görsel arama sonucunda fotoğrafın Mart 2012’den beri Mısır merkezli bazı internet sitelerinde dolaşımda olduğu anlaşılıyor. Bu internet sitelerinde ise fotoğrafın Mısır’ın Süveyş kentinde çekildiği aktarılıyor. Yani, fotoğrafın güncel olaylarla bir ilgisi yok.

Sightengine gibi programların yardımıyla yapay zekâ tarafından üretilmiş görselleri de tespit etmek mümkün. İddiada kullanılan fotoğrafı test ettiğimizde ise yüzde 82 oranında yapay zekâ tarafından oluşturulduğu cevabını alıyoruz.

9-REJİM SUBAYI KADIN KILIĞINDA

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın, Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) operasyonlarında kadın kılığına girmiş şekilde yakalanan bir Suriye rejim subayını gösterdiği iddia edildi.

Tersine görsel arama sonucunda Irak merkezli bir televizyon olan El Şarkiya’nın 28 Temmuz 2013 tarihli bir Facebook paylaşımına ulaşıyoruz. Bu paylaşımda iddiada kullanılan fotoğraf yer alıyor. Yani, fotoğraf güncel operasyonlar sırasında çekilmiş olamaz.

10- SURİYE PLAJI

Bir X kullanıcısı tarafından 9 Aralık 2024 tarihinde paylaşılan bir fotoğrafın Esad döneminde Suriye’nin Tartus kentinde kayda alındığı iddia edildi.

Fotoğraf Suriye’nin Tartus kentinden değil, İtalya’nın Positano bölgesindeki Arienzo plajından.

Fotoğrafın orijinali Getty Images’ta stok görsel olarak bulunabilir.

Not: Bu haberde dogrulukpayi ve teyit.org’tan faydanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir