OpenAI tarafından geliştirilen yeni yapay zeka ‘Sora’ sızdırıldı!

Tıpkı rakipleri Claude Sonnet ve Google Gemini gibi dünyayı belki de hiç olmadığı bir biçimde değiştirrmeye hazırlanan ChatGPT yapımcısı OpenAI tarafından geliştirilen yeni nesil yapay zeka modeli Sora ile yeni ilgili bilgiler elimize ulaştı. Ancak bu kez, yeni yapay zeka modeli yazı değil video temelli bir kullanım vadediyor. İşte detaylar ve bilmeniz gerekenler…

Sora sızıntısınına dair perde arkası detayları…

Geçtiğimiz günlerde bir grup, OpenAI’nin henüz geliştirme aşamasında olan Sora yapay zeka video jeneratörüne erişimi sızdırdı. Hugging Face platformunda yayınlanan bir proje, Sora API’sini kullanarak 10 saniyeye kadar 1080p çözünürlükte videolar oluşturmayı mümkün kılıyor. Görünen o ki, bu grup, OpenAI’nin Sora için erken erişim kullanıcılarına dayattığı kısıtlamaları ve adaletsizliği protesto etmek amacıyla bu bilgileri paylaşmayı seçti.

Protesto açıklamalarında grup, OpenAI’nin Sora’nın erken erişim test kullanıcılarını, olumlu bir PR çalışması yapmaya zorladığını ve bu süreçte adil bir şekilde tazmin etmediğini belirtiyor. Sızıntıyı yapan grup şu ifadeleri kullandı: “Milyarlarca dolar değerindeki bir şirket için yüzlerce sanatçı, hata testi ve geri bildirim sürecinde ücretsiz olarak emek sağlıyor. Bu erken erişim programı, yaratıcı ifade ve eleştiriden çok reklam ve pazarlamaya yönelik gibi görünüyor.”

Sızıntıyı yapan grup, OpenAI’nin Sora kullanıcılarına yönelik sıkı denetimlerini de eleştirdi. Paylaşılan her videonun OpenAI tarafından onaylanması gerektiğini, sadece belirli kullanıcıların Sora ile üretilen içeriklerini sergilemesine izin verildiğini iddia ediyorlar. “Sanat programını desteklemiyoruz değil; ancak bu araç, halka sunulmadan önce şekillenirken sanatçılar ve yaratıcılık yerine PR çalışmalarını destekliyor,” şeklinde konuşan grup, OpenAI’nin yaklaşımını eleştirdi.

Sora, yazı tabanlı yapay zeka modellerinin ötesine geçerek video içerik oluşturmayı mümkün kılan bir yapay zeka modeli olarak dikkat çekiyor. Henüz halka açık olmasa da, bu teknoloji, içerik üretimi ve görsel medya alanında çığır açabilir. Sızıntıdan sonra ortaya çıkan örnekler, kullanıcıların Sora ile yüksek kaliteli kısa videolar üretebildiğini gösteriyor.

Peki siz bu sızıntı hakkında ne düşünüyorsunuz? OpenAI’nin Sora projesi, video içerik oluşturma dünyasında devrim yaratabilir mi? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir