Orhan Pamuk’tan Guardian’a dikkat çeken açıklamalar

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Birleşik Krallık’ın Guardian gazetesine konuştu.

Gazeteci Hannah Newton’a röportaj veren Pamuk, babasının sanata desteğinden, İstanbul sevgisinden ve hükümet baskısından duyduğu korkudan bahsetti.

“Orta sınıf, burjuva, laik bir ailede büyüdüm” diyen 72 yaşındaki yazar, babasının büyük bir kütüphanesi olduğunu, sanat ve kültürle ilgilendiğini” anlattı:

Jean-Paul Sartre hakkında konuşurdu. Ama arkadaşlarımın evlerine gittiğimde çok fazla kitapları olmadığını fark ettim. Babaları onların büyüyünce paşa, zengin devlet adamı, hatta dini lider olmalarını istiyordu. Kimse onlara ‘Hayal gücü kuvvetli, bir yazar ya da sanatçı ol’ demiyordu.

Babasını “şair olmak isteyen bir hayalperest” diye niteleyen Pamuk, annesinin ise “ayakları yere basan biri” olduğunu anlatarak, mesleğini 22 yaşındayken seçtiğini söyledi:

22 yaşındayken anneme dedim ki, ‘Ben ressam olmayacağım. Yazar olacağım’. Ve içimdeki ressamı öldürdüm. Sonunda sanırım görsel yanı kuvvetli romanların yazarı oldum.

Gelenek ve modernitenin karşı karşıya gelmesinin “sadece Türkiye’nin değil, küresel insanlığın sorunu” olduğunu ifade eden Pamuk, şöyle dedi:

İşin özünde herkes modernlik istiyor ama aynı zamanda yerel kültürü de onurlandırmak istiyor, ki bu imkansız. Modernite geleneksel kültürün bir kısmını ortadan kaldırıyor. Ben bunlar hakkında yazmayı seviyorum.

İstanbul’la fiziksel bir ilişkisi olduğunu aktaran yazar, “Bir çeşmenin ya da köprünün yanından geçerken olanları hatırlıyorum” diyerek ekledi:

Kıskançlıkları, başarısızlıkları, aşık olmayı, ilk kitabımın yayımlandığı ve onu bir kitapçının vitrininde gördüğüm anı. Şehir, anıları çağrıştıran ve onları canlı tutan bir mekanizmaya dönüşüyor.

Korkularına da değinen Pamuk, “Hayatım boyunca baskıyı ve tehlikeyi kabul etmemek arasında gidip geldim” dedi:

Biraz ünlüyüm, bu yüzden başkalarının söyleyemediği şeyleri söyleyebiliyorum. Bu benim için bir ayrıcalık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir