Orta Doğu’yu hareketlendirecek harita! Fransa’nın Suriye’deki ‘eyalet planı’ ortaya çıktı

Suriye’de terör örgütü Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalifler, Suriye yönetimine karşı son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi.

Son beş yıldır sessizliğin olduğu ülkede harita bir anda değişti.

Sözcü  TV Ana Haber Sunucusu Fatih Portakal, son günlerde gündem olan manda dönemi haritasını paylaştı.

‘Büyük Lübnan Eyaleti’nin de bulunduğu haritayı yorumlayan Portakal şunları söyledi:

“*102 yıl öncesinin haritası gelsin. Bugün bu harita çok konuşuldu, ben de sizlerle paylaşmak istedim. Önemli buluyorum, çünkü bu harita Fransa’nın 1922’de hazırladığı Suriye haritası.

*1922 yılında Fransa bu haritayı hazırlamış. Şu anda görmüş olduğunuz, bugünkü Suriye’nin haritası. Ancak 1922’de Fransızlar burada bir “Şam Eyaleti” düşünmüşler, yani bir “Şam Devleti.” Şu anda yapılmak istenen de sanki bu. Üstte ise “Halep Eyaleti” kurmuşlar. Yani bir “Halep Devleti” ve bir Şam Eyaleti… Suriye’nin genelini eyaletlere bölmüşler.

*Aşağıda, şu mavi renkli alan… Orada “Dürzi Devleti” görünüyor. Fransızlar burada bir “Dürzi Devleti” yaratmışlar. Şurada, Laskiye’nin olduğu bölgede bir “Alevi Devleti” kurmuşlar.

*1922’deki bu haritayı gerçekleştirmek mi istiyorlar? Yani, Suriye’yi eyaletlere veya federasyonlara bölmek gibi bir hayalleri mi var? Ta 1922’den bahsediyorum.

*Emperyalistlerin düşüncelerine tam anlamıyla erişmemiz mümkün değil, zaten erişemeyiz. Onların bambaşka planları var.

*Önümüzdeki süreçte, hele ki 20 Ocak’tan sonra, Trump iktidara geldiğinde bambaşka bir dünya, bambaşka bir Orta Doğu ile karşı karşıya olacağız. Her gün sizlere Orta Doğu’yu, Trump’ın gözünden ve söyledikleri üzerinden anlatmaya devam edeceğiz.”

FRANSA’NIN HİMAYESİ ALTINA GİRMİŞTİ

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı Devleti’nden ayrılan Suriye, Fransa’nın himayesine bırakılmıştı. O zamanki Suriye’ye dahil olup içinde Dürziler, Maruni Hristiyanlar ve Müslümanların yaşadığı Lübnan, Fransa’nın önerisiyle 1 Eylül 1920’de “Büyük Lübnan” ismiyle tarih sahnesine yeni bir ülke olarak çıkmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir