Osman Müftüoğlu’nun favori kalsiyum listesi! En çok bunlarda bulunuyor, ağrıya sızıya son

Vücudumuz bazı vitamin ve mineralleri besinler aracılığıyla alarak daha dinç bir hale gelir. Kemiklerimizin sağlamlığının yanı sıra, sinir sistemi için veya kalp sağlığı için gereklidir. Alınması gereken temel minerallerden biri de kalsiyumdur. İşte Osman Müftüoğlu’nun ısrarla tavsiye ettiği kalsiyum deposu besinler.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kalsiyum mineralinin sadece kemiklerimizin sağlam olması için değil, sinir sisteminin hatta kalbimizin bile işini düzgün yapması için bir ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Kalsiyum, daha dirençli olmamız ve güçlü kemiklere sahip olabilmemiz için büyük önem taşıyan bir mineral. Bu minerali bazı besinler aracılığıyla vücudunuza taşıyabilirsiniz.

Besinlerden doğal olarak aldığımız kalsiyumun, takviye ilaçlardan daha faydalı olduğunu belirten Osman Müftüoğlu, “Kontrolsüz ve dikkatsiz kullanıldığında büyük risklere neden olabilir. Damarlarda plaklara, böbreklerde taşlara, kalp krizlerine yol açabilir” diye belirtti. Kalsiyumu dengeli bir şekilde aldığınızdan ve aşırıya kaçmadığınızdan emin olmalısınız.

Bakliyatlar

Kuru baklagiller, mutfağımızdan eksik olmayan besin gruplarından biridir. Bitkisel protein açısından zengin olan besinleri yemek yaparken sıklıkla tercih ederiz. Protein, vitamin, mineral ve lif yönünden zengin olan bakliyatlar vücudun ihtiyacı olan besin gruplarını karşılayabilir. Kuru baklagillerin içerisindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığınız korunacaktır.

Yoğurt

Kemik sağlığı ile ilgili oluşan problemlerden biri de vücutta oluşan ağrılardır. Şiddetli ağrılar, farklı kemik rahatsızlıklarının habercisi de olabilir. Yoğurttaki güçlü kalsiyum içeriği, ağrıyı sızıyı yok ederek kemik sağlığını koruyacaktır. Oluşabilecek osteoporoz riskini azaltmasıyla meşhurdur. Ayrıca yoğurt, diş sağlığı için de çok faydalı besinlerden biridir. Sofralarımızdan eksik olmayan yoğurdu daha az sıklıkta tüketiyorsanız, ara öğünlerinize eklemeyi düşünebilirsiniz.

Peynir

Sütten elde edilen kalsiyum kaynağı peynir, inek, keçi ve manda sütünden elde edilir. Besin değeri açısından çok zengin olan bu besin, kemik sağlığını iyileştiren etkiler sağlar. Güçlenmesine destek olarak oluşabilecek rahatsızlık risklerini azaltabilir.

Kefir

Kefirin sağlığa olan faydası düşünüldüğünde akla gelen ilk durum, probiyotik açısından zengin olmasıdır. Bağırsak sağlığı için faydalı etkileri bilinen kefir, kalsiyum açısından da zengindir. Aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan peptitleri içerir. Bu özellikler kalp krizi, inme gibi kalp sağlığı için riskli durumları hafifletebilir.

Lahana ve karnabahar

Her iki besin de kalsiyum zengini sebzeler arasında yer alıyor. İçerisinde bulunan C, K vitamini ve folik asit sağlığımız için olmazsa olmazdır. Kışın bol bol tüketilen bu sebzeler kemiklerinizin güçlü kalmasını sağlayacak. Üstelik bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirebilirsiniz.

Badem ve fındık

Tok tutma özellikleri ile bilinen kuruyemişlerin kalsiyum açısından faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Doğru kuruyemiş tüketimine bağlı olarak kalp rahatsızlıkları ve obeziteyi bile önleyebilirsiniz. Ara öğün olarak kuruyemiş tüketmeye başladığınızda sağlıklı bir diyet planı oluşturabilir ve gereken kalsiyum miktarını vücuda taşıyabilirsiniz.

Yeşil sebzeler

Yeşil yapraklı sebzelerin tamamı, içerisindeki antioksidan maddeler ve lifler sayesinde tüketilmesi gereken besin gruplarındadır. Bu sebzeleri tüketmeniz, kas ve kemik gelişimi için çok önemlidir. Sürekli olarak kas ağrısı çekmek yerine, yeşil sebze tüketimini artırarak bu sorunlara son verebilirsiniz. Şiddetli ağrılar veya kemik problemleri yaşıyorsanız, bir doktora görünmekte fayda var.

Susam

Susamın vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu karşıladığını biliyor muydunuz? Eğer vücudunuzda gereğinden az kalsiyum varsa, kemikler daha kırılgan ve güçsüz olabilir. Ancak susam tüketerek bu minerali depolamaya yardımcı olabilirsiniz. Susam, eski çağlardan bu yana sağlığa olan faydalarıyla bilinir. Yiyeceklerinizin üzerine ekleyebilirsiniz.

Tahin

Kalsiyum açısından zengin olan bir diğer besin ise tahindir. Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, bağışıklığın güçlendirilmesinde de etkili bir rol oynar. Bunun yanı sıra kolesterol seviyelerini kontrol altına alarak kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Bu sayede hem kalsiyum deposu yapmış olursunuz, hem de genel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Siyah kuru erik

Kuru erik, içerisindeki kalsiyum miktarı sayesinde kemik sağlığını destekleyebilir. Yüksek oranda C vitamini içerdiği içi kış aylarında çerezlik olarak tüketmeniz gereken faydalı besinlerden biridir. Soğuk havaların oluşturduğu direnç düşüklüğünü güçlendirebilirsiniz. Bu besinleri bir arada tüketerek ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturarak kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir