Ötanazinin şartları belirlendi

Buna göre, sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı alacak yetkili merci belediye meclisleri olacak. Sahipsiz hayvanlara yönelik yakalama işlemleri, kafes, ağ veya yakalama sopasıyla yapılacak. Uyuşturucu tüfek veya üfleme aparatı uygulamaları ile yakalama veteriner hekim koordinasyonu altında gerçekleşecek. Bakımevindeki hayvanların sahiplendirilmesi için kampanyalar düzenlenecek. Bakımevinden köpek sahiplenmek isteyenler, bulunduğu binada köpek bakılabileceğine ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planını ve bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesini hayvan sahipleneceği yerel yönetime teslim edecek. Sahiplendiği hayvanını terk eden veya birden fazla kaybeden, bakımevlerinden 3 yıl boyunca hayvan sahiplenemeyecek. 

Sahipsiz tehlikeli ırklara ötanazi 

İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığa sahip hayvanlara ötanazi işlemleri, en az acı veren ilaçlarla, veteriner hekim tarafından uygun görülen bir yöntemle ve anestezi verilmek suretiyle gerçekleştirilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ırkı tehlikeli olarak belirlenen köpeklerden süresi içerisinde kısırlaştırılarak sahiplendirilmiş olanlar dışındakilere el konulacak ve bakımevine götürülerek ötanazi yapılacak. Ayrıca, kısırlaştırılan ve kayıt altına alınanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulmayacak. Buna aykırı hareket edenlere idarî para cezası verilecek. Yasaklara aykırılık tekrar ederse, idarî para cezası verilecek, hayvana el konulacak ve ötanazi uygulanacak. 

Film senaryolarında izin şartı 

Hayvanların yer aldığı senaryolar bakanlık il müdürlüğü izin verirse çekilebilecek, bakanlıktan izin alınmak şartıyla “özel hayvan yaşamevleri” kurulabilecek. Yenetmeliğin toplum sağlığının korunması ve hayvan refahının gözetilmesini amaçladığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Düzenleme, kurallara uyan ve hayvan refahını gözeten hayvan sahiplerinin de haklarını korumaktadır” dedi. 

En çok sülük kaplumbağa ve arı

Hayvan kaçakçılığına ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son 5 yılda biyokaçakçılık operasyonlarında, 81 bin 868 canlı ve ölü hayvan ile muhtelif hayvan parçalarının ele geçirildiğini söyledi. Bolat, bu kapsamda en çok ele geçirilen türlerin ise sırasıyla sülük, su kaplumbağası ve arı olduğunu kaydetti. Son 5 yılda 90’ı yabancı uyruklu olmak üzere toplam 214 kişi hakkında biyokaçakçılık kapsamında işlem yapılırken, biyokaçakçılık vakalarının en yoğun olduğu üç il; İstanbul, Artvin ve Şırnak. ● EVRİN GÜVENDİK Ankara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir