ANTALYA – Manavgat Belediyesi, büyüyen kamu borçlarını azaltmak için bölgede faaliyet gösteren turizmcilerden ‘şartlı bağış’ toplamaya başladı.
Manavgat-Side hattındaki otelleri kapsayan bu uygulama turizmcileri ikiye böldü. Bölge otellerinin yüzde 15-20’sinin açık olduğu kış döneminde, tesislerdeki her bir yatak için 1500 lira bağış talep edilmesi tartışma yarattı. Bazı otelciler bu talebe “İtirazımız yok, veririz” derken, bazıları ise otel gelirlerinin dibe vurduğu kış sezonunda vergilerin üzerine eklenen bu gider kalemine itiraz ediyor.
TURİZMCİLERİN DOLDURUP İMZALAMASI İSTENİYOR
Manavgat Belediyesi’ne şartlı bağış için hazırlanıp, turizmcilere ulaştırılan matbu evrakta, isim ve tutar kısımlarının doldurulup imzalanması isteniyor.
Turizmcilerin imzaladığı evrakta şu ifadeler yer alıyor: “Belediye başkanlığının ekonomik kriz nedeniyle mali sıkıntılar çektiği tarafımızca bilinmekte olup turizm bölgelerimizde çöp, yol, bakım gibi hizmetlerin sağlanması, turizmin aksamaması, belediyemizin borç stokunun, Sosyal Güvenlik ve Vergi Dairesi’ne olan birikmiş prim, vergi ve gecikme borçlarının ilgili alacaklı şirketlere ödenebilmesi için 5393 Belediye Kanunu’nun 18. Maddesi (g) bendine istinaden şirket olarak Manavgat Belediyesi’ne … TL şartlı bağışta bulunmak istiyoruz. Şartlı bağışımızın kabulünü arz ederiz.”
ERGÜN: ‘İTİRAZ ETMEYİN, HİBE EDİN’ DİYORLAR
Turizm Mezunları Federasyonu (TURMEFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Turizm İşletmeciliği Mezunları Derneği (BTİOYOMD) Başkanı Feridun Ergün, uygulamayla ilgili sektörden gelen itirazlara ilişkin şöyle konuştu:
“Otellerden yatak başı 1500 lira isteniyor. Kış döneminde açık ya da kapalı bütün otellerden kapasiteleri ölçüsünde ödemeler yapmaları isteniyor. Yani böyle bir bağış dayatması, hiçbir kanuna dayanmıyor. Bölgede bu konuda çok ciddi bir sıkıntı var. Bazı turizmciler, ‘Verelim ama hiç değilse önümüzdeki süreçte belediyeye yapacağımız ödemelerden düşelim’ diyor. Bu da kabul edilmiyor. Belediye, ‘İtiraz etmeyin, bize bu paraları hibe edin’ diyor. Uygulamanın haraçtan farkı yok.”
‘BAĞIŞ VERMEK İSTEMEYEN TEHDİT EDİLİYOR’
Bölge turizmcilerinden bu bağışı vermek istemeyenlerin, kesilecek yüksek cezalarla tehdit edildiğini söyleyen Ergün, “Otelcilerin çoğu bu parayı ödemek istemiyor ama itiraz edip belediyeyi karşısına aldığında tehditlerle karşılaşıyor. Bağış sistemi, gönüllülük esasına dayalı olmalıdır. Ancak turizmciler resmen tehdit edildiler. Yapılan görüşmelerde bağış yapmayan işletmelere çeşitli gerekçelerle yüksek cezalar kesileceği ifade ediliyor” dedi.
‘ALANYA’DA, KEMER’DE ZORUNLU BAĞIŞ YOK’
Alanya’da, Kemer’de ya da Antalya’nın merkezinde böyle bir uygulamanın olmadığını dile getiren Ergün, “Borçlar nedeniyle mağdur olan tek belediye de Manavgat değil. Turizmcilerden bağış toplanacaksa her yerde toplanır. Tek bir turizm bölgesinde uygulanamaz. Belediyenin böyle keyfi bir uygulaması söz konusu. Biz turizmciler olarak bu tip bir bağış uygulamasının kabul edilebilir olmadığını ifade ediyoruz” diye konuştu.
BAŞKAN KARA: TURİZMCİLER ÖNERDİ, ALMAYA BAŞLADIK
Belediyenin bağış talebiyle ilgili konuşan Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, SGK ve diğer kamu borçları büyüyen belediyenin hizmetlerini sürdürebilmesi için bağış toplama yoluna gittiklerini açıkladı.
Şartlı bağış önerisinin Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) ile yaptıkları toplantı sırasında gündeme geldiğini söyleyen Kara, “Side, Çolaklı, Titreyen Göl, Sorgun gibi bölgedeki turizm merkezlerine hizmet götürmeyi sürdürebilmemiz gerekiyor. Ancak özellikle SGK’ye olan borçlar, belediyenin üstünde büyük bir yük haline geldi. Biz bu konuda çözüm arayışındaydık. Kimseyi tehdit etme gibi bir durum söz konusu değil. Teklif zaten turizmcilerle toplantımız sırasında MASTOB’dan geldi. Biz de iyi bir çözüm yolu olarak değerlendirdik ve turizmcilerden şartlı bağış almaya başladık” dedi.
Konuyla ilgili görüşü sorulan Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) Başkanı Ahmet Özden ise konuşmak istemediğini belirtti.