Hürriyet’ten Levent Köprülü konuyla ilgili köşesinde “Yaprak dökümü” başlığıyla otomobil sektörünündeki krizi ele aldı. Köprülü’nün haberinin tamamı şu şekilde:
Avrupa’nın yanı sıra önemli pazarlardan biri olan Çin’de yavaşlayan satışlar, bunun yanında Almanya’da elektrikli araçlara uygulanan desteğin kaldırılması gibi etkenler, Alman otomotiv şirketlerini zora sokmuş durumda. Bir süredir ayak sesleri duyulan kriz, Alman üreticilerin birbiri ardına açıklamalarıyla aleni hale geldi…
Özellikle pandemi ve bunun hemen ardından gelen dönemlerde, Avrupa Birliği’nin sıkı kuralları nedeniyle elektrikli araçlara ciddi yatırım yapmaya çalışan, anormal bütçeler ayıran Alman üreticiler gerek Çinli markaların bastırması gerekse de bu rekabete yeterince hazırlanamamaları, Almanya gibi büyük pazarlarda elektriklilere uyguladığı sübvansiyonları sonlandırmasıyla zora girdi. Buna Çin pazarında rekabetin gün geçtikçe Avrupalı markalar aleyhine bir hal alması ve bu pazarda satışların düşmesi, Çinlilerle rekabet etmekte zorlanan üreticilerin fiyatlarını düşürmesi ve böylelikle karlılıklarının azalması gibi nedenler de eklenince, Alman otomotiv üreticilerinin durumlarını gözden geçirmesi gündeme geldi.
VW, FORD, DİĞERLERİ…
Bir süredir tesis kapatma ve işçi çıkarma gibi önlemler alacağı konuşulan Volkswagen’in bu kararı geçerliliğini koruyor. Her ne kadar işçi sendikası, VW’nin tesis kapatma, çalışan sayısının ve ücretlerin azaltılma gibi önlemleri kabul etmeyip grev tehdidinde bulunsa da, şirket yönetimi bunun önüne geçmek için şansları olmadığını belirtiyor. Bununla birlikte kapatılacak fabrikaların sadece araç değil malzeme üreten tesislerden de olabileceğini kaydediyor. Audi’nin Belçika’daki fabrikası da, Şubat’ta kapatılacak görünüyor ve buradaki 3 binin üzerindeki personelin akıbeti belli değil…
Ford ise, düşük elektrikli araç satışları nedeniyle Avrupa’da binlerce kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Şirketin Avrupa’daki toplam işgücünün yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturacak, 4 bin kişilik işten çıkarma furyasının, 2027 sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Almanya’da 3 bin, İngiltere’de ise 800 kişi işten çıkarılacak. Ford, elektrikli araç dönüşüm zorunluluğu nedeniyle, özellikle otomobil üreticilerinin önemli rekabetçi ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu bildirmişti.
DAHA BİTMEYECEK
Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden Alman Robert Bosch da, zincirin son halkası oldu. Nitekim şirket, Çinli üreticilerle artan rekabet ve piyasadaki düşük taleple mücadele eden Alman otomotiv sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını kaydetti. Bir diğer Alman tedarikçi Schaeffler’in de, 2 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere Avrupa’da 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağı bildirilmişti.
Öte yandan bu furyanın devam edeceği belirtiliyor. Nitekim Çin’den sonra Alman üreticilerin Donald Trump’ın iktidara gelişinden de etkilenmesi gündemde. Trump, ilk dönemindeki gibi Alman üreticilerin araçlarına ek vergi getirirse, cirolarının yaklaşık yüzde 10 hatta fazlasını bu pazardan elde eden Almanlar için durum zorlaşacak. Hatta Porsche gibi ABD’de üretimi olmayanlar daha da zorlanacak.
patronlardunyasi.com