ENGELLİ ARAÇLARINA ÖTV MUAFİYETİ ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile engelli araçlarına yönelik ÖTV muafiyeti düzenlemesinde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni kurallara göre, ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için araçların yüzde 40 yerlilik oranına sahip olması gerekecek. Ayrıca, bu istisnadan faydalanarak alınan araçlar 10 yıl boyunca satılamayacak.
ÖTV’SİZ ALINABİLECEK YERLİ OTOMOBİLLER
Yeni düzenleme, yerli üretimi desteklemek ve suistimalleri önlemek amacıyla yapıldı. Bu kapsamda ÖTV muafiyeti ile alınabilecek bazı araçlar şu şekilde sıralandı:
Fiat Egea ailesi (Sedan, Hatchback ve Cross)
Renault Clio ve Megane Sedan
Dacia Duster
Hyundai i10, i20 ve Bayon
Toyota Corolla ve C-HR
Togg T10X ve satışa sunulacak T10F modeli
Bu araçlar, Türkiye’de üretilen modeller olması nedeniyle engelli vatandaşların ÖTV muafiyetinden faydalanabileceği ilk seçenekler arasında yer alıyor.
YENİ KURALLARLA SUİSTİMALLER ÖNLENECEK
Yetkililer, engelli araçlarının satışıyla ilgili yeni getirilen 10 yıl kısıtlamasının, bu uygulamada yaşanan suistimalleri engellemeyi amaçladığını belirtti. Önceden 5 yıl olan satış yasağı süresi, özellikle ÖTV kaybının önüne geçmek için 10 yıla çıkarıldı.
Bu yılın ekim ayına kadar 166 bin adet ÖTV muafiyetli araç satılırken, yılsonunda bu rakamın 200 bin adedi aşması bekleniyor. Düzenleme sonrası bu araçların pazardaki payının yüzde 20’yi bulacağı tahmin ediliyor.
YERLİ OTOMOBİL SEÇENEKLERİ ARTIYOR
Engelli vatandaşların tercih edebileceği yerli araç modelleri, yerli otomotiv sanayisini destekleme hedefi doğrultusunda genişletildi. Togg gibi elektrikli araçların yanı sıra, Fiat, Renault, Hyundai ve Toyota gibi markaların Türkiye’de üretilen modelleri de listeye dahil edildi.
Bu düzenleme, yerli üretimi teşvik etmek ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamak açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.