Palandöken faciası göz göre göre geldi…
Judo Milli Takım sporcusu Emre Yazgan’ın hayatını kaybettiği, 4 sporcunun da yaralandığı Palandöken’de yaşanan çığ felaketi, güvenlik önlemlerinin yetersizliği tartışmalarına neden oldu. Palandöken Kayak Merkezi’ni ziyaret edecek vatandaşların güvenliği için alınacak önlemlerin ayrıntılı olarak görüşüldüğü, “Kış Sezonu Güvenlik Toplantısı” aralık ayı başında yapılırken toplantıda alınan kararların resmi olarak henüz paylaşılmadığı ortaya çıktı. AFAD tarafından 2021 yılında hazırlanan, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Raporu’nun da söz konusu merkez için dikkate alınmadığı anlaşıldı.
JANDARMA BİNASI RİSK ALTINDA
Palandöken’de çığ riskli alan olarak belirlenen 41 bölgenin harita üzerinde gösterildiği söz konusu raporda, geçmiş yıllarda yaşanan çığ olaylarının çoğunlukla kayak pisti dışında meydana geldiği, bu yerlerden birinin de risk altında olduğu ve buranın da Jandarma Karakol Binası olduğunu kaydedildi.
Geçmişte meydana gelen ve bir askerin yaralandığı çığın hatırlatıldığı İRAP Raporunda, “Riskli bölgeler içerisinde yer alan yine kayak merkezinde 29 nolu çığ patikası altında bulunan Jandarma Karakol Binası ve müştemilatları çığ tehlikesi altında bulunmaktadır. 29 nolu bu patika zaman zaman küçük çaplı çığlar üretse de genelde kar kütlesi binaya ulaşmadan vadi içinde kalmaktadır. Ancak 18 Ocak 2016 tarihinde bu patika üzerinde meydana gelen bir çığ eğim yönünde hızla hareket ederek karakol binası müştemilatlarından kafeteryaya kadar ulaşmış, kafeteryanın çatısına zarar vererek bir askerin de yaralanmasına neden olmuştur” denildi.
JAK EKİBİ OLMASI GEREKEN KONUMDA DEĞİL
Olası bir felakette ilk müdahale etmesi gerekenlerden olan Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin karakol binasının, ikinci derece çığ riski bulunan bölgede yer alması dikkat çekti.
ÇIĞ GÖZLEM EVİ YERİNE VİLAYET EVLERİ
Geçmişte Çığ Gözlem Evi olarak kullanılan ve 2019 yılında dönemin Erzurum Valisi ve şimdiki AFAD Başkanı Okay Memiş’in girişimleriyle yaptırılan Vilayetler Evi’nin de çığ riski altında bulunduğu İRAP raporuna yansıdı.
AFAD’ın raporunda yer alan bilgilerde, “Vilayetler Evi Oteli çığ tehlikesi altında bulunmaktadır. Bu bina 28 Haziran 2006 tarihli ‘Çığ Etüt Raporu’nda, 37 nolu patikanın Güneybatısında bulunmaktadır. Ancak raporun hazırlandığı tarihte bu bölgede herhangi bir yapı bulunmadığından, ilgili raporda binadaki riskten bahsedilmemiştir. Bu çığ patikasında 21 Şubat 2015’te meydana gelen bir çığdan dolayı şu an otel olarak hizmet veren ve o tarihte Çığ Gözlem Evi olarak kullanılan binada maddi hasar oluşmuş, binanın sadece camları kırılmış ve can kaybı yaşanmamıştır” denildi.
Öte yandan AFAD Başkanlığı’nca hazırlanan İRAP raporunda bölgede herhangi bir uyarı levhasının bulunmadığı çığdan yaralı kurtulanların ifadelerine yansıdı.