Panama’dan BM’ye ‘Trump’ mektubu, Devlet Başkanı’ndan ‘ciddi olun’ çıkışı
Panama yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’nı geri alacağına dair söylemlerini eleştirerek Birleşmiş Milletler’e (BM) konuyla ilgili bir mektup yazdı. Mektupta Trump’ın BM Şartı’nı ihlal ettiği savunuldu.
The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup yazdı. Mulino, mektupta, BM Şartı’nın üye devletlerin ‘toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığa’ karşı tehdit veya güç kullanımını yasaklayan maddelerine atıfta bulundu.
‘BU TÜR TEHDİTLER BM’NİN AMACINA AYKIRI’
Trump’ın açıklamalarının BM Şartı’nı ihlal ettiğini belirten Mulino, bu tür tehdit veya güç kullanımı gibi eylemlerin BM’nin amacına aykırı olduğu vurgusu yaptı.
Trump, göreve başladıktan sonraki ilk konuşmasında, daha önce gündeme getirdiği ‘Panama Kanalını geri alma’ konusuna da değinerek, “Çin Panama Kanalı’nı işletiyor. Biz onu Çin’e vermedik, Panama’ya vermiştik ve geri alıyoruz” diye konuşmuştu
Panama lideri Jose Raul Mulino ise 20 Ocak’ta X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada, Trump’ın açıklamalarına “Panama Kanalı Panama’nındır ve öyle kalacak” ifadeleriyle tepki göstermişti.
‘PANAMA KANALI PANAMA’YA AİT, ÖYLE DE KALACAK’
Panama lideri Mulino, İsviçre’nin Davos kasabasında devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) ABD’nin olası işgalinden endişeli olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi. Mulino, yanıtında, “Ciddi olun, ciddi olun” ifadelerini kullandı.
Reuters’ın haberine göre, Mulino, bugün Latin Amerika’nın ‘fay hatlarını’ konu alan bir panelde konuşma yaptıktan sonra soruları yanıtladı. Mulino, Davos’taki etkinlikte de hükümetinin yaklaşımını yineleyerek Trump’ın söylediği her şeyi topyekûn reddettiklerini belirtti. Trump’ın söylediklerinin yanlış olduğunu kaydeden Panama Devlet Başkanı, Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğunu ve öyle de kalacağını yineledi.
Mulino, “Panama Kanalı, ABD’den bir imtiyaz ya da hediye değildir” diyerek 1903’ten bu yana imzalanan bir dizi anlaşmaya dikkat çekti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)