Pasaport ücretlerinin artması tepkilere neden olmuştu. Ancak öğrenildi ki yeni pasaportlarda sayfa sayısı da azaltıldı. Bunun yanısıra, pasaport kapaklarının dahi kalitesi düşürüldü.
Halk TV Hafta Sonu Ana Haber spikeri usta gazeteci Ekrem Açıkel, ekonomideki karşılıkları ile neler yapıldığını anlattı.
Açıkel öncelikle ekonomideki fiyat-kalite dengesine ilişkin iki önemli terimi açıkladı. Skimpflasyon ve shrinkflasyon terimlerini anlatan Açıkel şunları söyledi:
“Özel sektör ve esnaf vatandaşı bu zor günlerde zor durumda bırakmasın” diyoruz da peki ya bunu devlet yaparsa ne diyeceğiz? Skimpflasyon, bir ürün ya da hizmetin kalitesini düşürerek aynı fiyatta satılarak kar marjının korunmasına deniyor. Siz çikolata alırken aynı fiyata alıyorsunuz ama içindeki kakao azaltılmış. Oysa aynı paket aynı fiyat. Shrinkflasyon, fiyatın aynı kalarak boyut, ağırlık ya da hacmin kar marjının korunmasına denir. Cips aldınız aynı boyutta, ayni fiyatta ancak içinde eksik var.
Açıkel, pasaportların fiyatının artışını ve sayfa oranının düşüşünü de şu ifadelerle açıkladı:
Normalde bordo renkli pasaportlar 60 sayfaydı. Pasaportlar 38 sayfaya düşürüldü. Yeni pasaportlarda 38 sayfa. Yüzde 58 azaldı. Yüzde 58 shrinkflasyon yapılmış. Resmen devlet shrinkflasyon yapıyor. Fiyatı arttırmış, sayfayı azaltmış. 10 yıllık pasaport ücreti 7 bin 830 liradan 11 bin 275 liraya çıktı. Defter bedeli 780 liradan 1135 liraya yükseldi. Artış oranı yüzde 44 oldu. Dünyanın en pahalı pasaportlarından biri. Skimpflasyon da yaptınız. Neyi boykot edelim biz? Pasaport boykot edilir mi?
Açıkel detayları aktarmasının ardından “Enflasyon ortamlarında ahlaki erozyon peşi sıra gelir. Ürünlerden etken madde alınır fiyat korunur. Boyut azaltılır. Peki devlet bunu yapar mı?” diye tepki gösterdi.