Sebzeler, sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez unsurlarındandır ve pırasa, bu grubun özel bir üyesidir. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişiyle pırasa, mutfaklarımızda önemli bir yere sahiptir. İşte pırasanın hakkında bilmeniz gerekenler…
Pırasa, soğangiller ailesinin bir üyesi olup, sağlık açısından pek çok faydası bulunur. Özellikle flavonoid bileşenleri, sağlığımıza birçok katkı sunarken, kamferol, kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Pırasadaki yüksek folat miktarı kalp sağlığını korurken, içerdiği güçlü antioksidan gallik asit, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Sülfürlü bileşenler ise kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu etki sağlar.
PIRASA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Pırasalar, buzdolabında yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise 3 aya kadar taze kalabilir. Pişirilmiş pırasalar ise buzdolabında maksimum 48 saat boyunca taze kalır. Bir porsiyon pırasa, vücudun ihtiyaç duyduğu K vitamini miktarının yüzde 30’unu, manganez ihtiyacının yüzde 13’ünü ve C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. Aşırı miktarda tüketildiğinde ise pırasadaki oksalatlar, vücutta kalsiyumun emilimini engelleyebilir. Ayrıca gaz yapıcı etkisi nedeniyle sindirim sorunları yaşayan kişilerin pırasayı iyice pişirerek ve az miktarda tüketmesi önerilir.
Öte yandan soğanın yerine salatalara doğranarak eklenebilir. Omletlere ve menemene ilave edilebilir. Patatesle birlikte pişirilip püre haline getirilerek nefis bir çorba yapılabilir. Keskin tadını yumuşatmak için az et suyu eklenerek pişirilebilir.