Altın ithalatında geçen yıldan bu yana uygulanan kotanın kaçağa yol açtığı belirtilmişti. Gerekçe olarak da altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisi gösterildi. Kota nedeniyle uluslararası piyasa ile kilogramda 5 bin doları aşan fiyat farkı ortaya çıktı. Sektör temsilcilerine göre böyle olunca ülkeye kaçak altın girişi hızlandı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre bu yıl ocak-ekim döneminde 2 milyar 523 milyon TL’lik kaçak altın sınırlardan Türkiye’ye girmek üzereyken yakalandı.
‘KİM, NE GETİRİYOR AÇIKLANSIN’
Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Aylık 12 ton altın ithalatı yaptırıyorsun ama kime ne kadar veriyorsun? Kim ne kadar alıyor? Bazısı az getirirken bazıları neden çok getiriyor? Kimin ne kadar getirdiği açıklansın. Liste yayınlansın” diye konuştu.
44 TONLUK FARK
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Eylül sonu itibariyle yapılan ithalat tutarı 88 ton, 30 yıllık Eylül sonu ortalama ise 132 ton. Aradaki fark ise 44 ton. Bu fark nereden geliyor?” dedi.
Kaçak altında menşe ve ayarın belirsiz olması nedeniyle ayarı düşük altınların dolaşım riskinin de arttığına işaret eden Atayık, “Ayrıca kalitesiz rafine edilmiş takozların yeniden dökülmesini gerekiyor. Bu da yüzde 60-70 oranında üretim sürecinde geri dönüşleri gündeme getirerek maliyet artışına neden oluyor” diye konuştu.
(ALINTI)