Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk yetiştirirken aşırı koruma ve müdahaleden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Tarhan, “Aşırı koruma, çocuğun karar verme ve problem çözme yeteneklerini köreltiyor. Hayatın zorluklarına hazırlanamayan bireyler yetişiyor” dedi.
Nevzat Tarhan’ın kendi internet sitesinde yer alan habere göre; Prof. Dr. Tarhan, çocuklara kol kanat germenin çocukların yerine geçmek olarak anlaşıldığını ve bunun sonucunun da literatüre “Helikopter ebeveyn” olarak girdiğini dile getirerek, bu duruma “işgalci ebeveyn” de denildiğini belirtti.
Tarhan, çocukların hayatın gerçekleriyle yüzleşebilmesi için kendi kararlarını almayı öğrenmesi gerektiğini belirtti:
“Aşırı koruma ve kontrol sebebiyle çocukta karar verme ve problem çözme becerisi gelişmiyor. Hep birinin gelip ona yardım etmesini bekliyor. Oysa hayatın gerçekleri var ve anne baba hayat boyu onun yanında olamaz.”
“Bu tür ebeveynler kendilerini mükemmel olarak görüyorlar “
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, helikopter ebeveynliğin iki temel nedeni olduğuna dikkat çekti. Bu tür ebeveynlerin kendilerini “mükemmel” olarak gördüklerini belirten Tarhan, çocuklarına aşırı müdahale ederek onların yerine karar verdiklerini ifade etti.
“Birincisi, bu tür ebeveynler kendilerini mükemmel olarak görüyorlar. ‘Ben mükemmelim, çocuğum da mükemmel olmalı’ diyorlar. Halbuki hiç kimse her şeyi kontrol edecek kadar mükemmel değildir. Hiç kimse çocuğunun ruhunu tam anlamıyla şekillendirecek kadar mükemmel değildir. İnsanın gücü yeten şeyler vardır, yetmeyen şeyler vardır. Kontrol edebileceği şeyler vardır, edemeyeceği şeyler vardır. Bu kişilerde kontrol duygusu çok yüksek. Her şeyi kontrol etmek istiyorlar. Psikiyatride buna ‘Tanrı Kompleksi’ denir, yani Tanrı’dan rol çalma gibi. Kendilerini adeta yeryüzünde Tanrı gibi görürler, o derece mükemmel olduklarını düşünürler. İyi niyetle çocuklarını mükemmel yetiştirmek isterler. ‘Ben mükemmelim, çocuğum da mükemmel olsun’ diyerek çocuğu bu şekilde yetiştirirler. Bu tarz, biraz da narsisistik ebeveynliktir. Mükemmeliyetçilik ve narsisizm bu kişilerde bir arada bulunur.”
Aşırı korumanın çocuğa duygusal istismar kadar zarar verebileceğinin kanıtlandığını ve bu durumun literatürde de yer bulduğunu hatırlatan Tarhan, şu sözlere yer verdi:
“Aşırı koruma ve kontrolün, çocuğa duygusal istismar kadar zarar verdiği kanıtlandıktan sonra literatüre girdi.”
Hapishaneyi beş yaşındaki bir çocuk için eğlenceli hale getirmek: Uçurtmayı Vurmasınlar |