Profesörden İstanbul’un dibinde 7 büyüklüğünde deprem uyarısı. 30 milyon kişiyi ilgilendiriyor

Bilim dünyası merkez üssü İstanbul olacak büyük depremin kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Herkes deprem hazırlıkları ve İstanbul’a odaklanırken deprem profesörü Haluk Eyidoğan, Kocaeli’ni işaret etti.

Jeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne’de Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı’na katıldı.

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Denizi’ndeki olası bir depremin kıyı şeridi ile bölgedeki 11 ili etkilemesini beklediklerini belirtirken Kocaeli’nin durumuna dikkat çekti.

İSTANBUL’UN DİBİNDE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Marmara coğrafyasının yaklaşık 2 bin yıllık bir deprem geçmişine sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Bölgede 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin gerçekleşme olasılığı yüksek” dedi.

Eyidoğan, Kocaeli’nin olası bir Marmara depreminde, İstanbul ile birlikte ciddi şekilde etkilenebileceğini vurguladı.

Özellikle Kocaeli gibi Marmara Denizi’nin kıyısı olan şehirlerin deprem tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat etmek Eyidoğan, “İstanbul ne kadar etkilenecekse, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale de aynı şekilde etkilenecek. Marmara Denizi’nin kırık yerleşim yerleri ciddi bir risk altında” ifadelerini kullanıldı.

30 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Marmara Bölgesi’nde 30 milyona yakın insanın yaşadığını ve bunun büyük bir kısmı İstanbul ile Kocaeli gibi sanayi bölgelerinde yoğunlaştığını söyleyen Eyidoğan, “Marmara Bölgesi, Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 50’sine katkı sağlıyor. Olası bir büyük deprem, yalnızca insan kayıplarıyla değil, aynı zamanda ülke ekonomisi üzerinde de büyük bir soruna dönüşebilir” dedi.

KOCAELİ’DE AFET FARKINDALIĞI ARTTIRILMALI

Eyidoğan, deprem riski en aza indirmek için Kocaeli gibi risk altında yerel yönetimlerin, mülki idarelerin ve üniversitelerin iş birliği yapma sürecini belirtti.

Özellikle afetin öneminin önemine dikkat çeken Eyidoğan, “Toplumun her bölümünde bu noktada olmalıydı. Günlük yaşam içinde afet hazırlıkları göz ardı edilebiliyor. Ancak özellikle Kocaeli gibi sanayi ve nüfus yoğunluğu yüksek veriler, yerel yönetimler ve akademik çevreler halkın bilinçlendirilmesi ve afet risklerini azaltmak için aktif rol oynamalı” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir