Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde bulunan Putin’in imzaladığı yasada, herhangi bir terör örgütünün ismi yer almadı.
Söz konusu yasayla, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının beyanına dayanarak mahkeme kararıyla terör listesine alınanlar dahil, herhangi bir kuruluşun faaliyetleri hakkında yasak, geçici olarak askıya alınabilecek.
Yasanın gerekçesinde ise zamanla bir örgütün terör örgütleri listesine dahil edilmesi sonrası terörü teşvik etme, meşrulaştırma ve destekleme amaçlı faaliyetlerini veya bu suçları işlemeyi durdurması gibi bir durumun ortaya çıkabileceğine vurgu yapıldı. Böyle bir örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasına izin verilmesinin, mevcut yasalarda öngörülmediği için bu düzenlemenin gerekliliğine dikkat çekilmişti.
HEYET TAHRİR ŞAM
Rusya’da Taliban’ın terör listesinden çıkarılması için hazırlanan yasanın, gelecekte Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da (HTŞ) bu listeden çıkarılmasına olanak sağlayabileceği yorumları yapıldı.
Yasa, kısa süre önce Rusya Parlamentosunda kabul edilmişti.
RUSYA VE TALİBAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Taliban, 2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesinin kararıyla ülkede yasaklanan terör örgütleri listesine girmişti.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, 27 Mayıs tarihinde Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının, Taliban’ı ülkede yasaklanan terör örgütleri listesinden çıkarmasını Kremlin’e teklif ettiğini açıkladı. Rusya’nın Taliban’ı ülkede yasaklı terör örgütleri listesinden çıkarma girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da “gerçek iktidar” olduğunu ifade etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Taliban konusunda gerçekler üzerinden hareket edilmesine dikkat çekerken Afganistan’ı kontrol eden Taliban’la ilişkileri geliştirmeleri gerektiğini belirtmişti.