Putin, Ukrayna’yı vuran füzenin adını açıkladı: 9M729-Oreshnik

Ukrayna basını ise füzenin RS-28 Yars-M kıtalararası balistik füzesi olduğunu iddia ediyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri operasyon bölgesindeki mevcut duruma ve ABD ile NATO ülkelerinin eylemlerine yönelik bir açıklama yaptı. Putin’in açıklaması şu şekilde:

ÖZEL ASKERİ OPERASYON VE BATININ EYLEMLERİ

“Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin personeline, vatandaşlarımıza, dünyadaki dostlarımıza ve Rusya’ya stratejik bir yenilgi yaşatma hayali kuranlara hitap ederek, Batı tarafından provoke edilen Ukrayna’daki çatışma çerçevesinde bugün yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vermek istiyorum. Özellikle, Batı menşeli uzun menzilli silahların topraklarımıza kullanıldığı son olaylara değineceğim.

ABD ve NATO müttefikleri, Ukrayna’daki çatışmayı tırmandırma yönündeki politikalarını sürdürerek, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarını Rusya topraklarında kullanmalarına izin verdiklerini duyurdu. Uzmanlar iyi bilir ve Rusya tarafı bunu defalarca vurgulamıştır: Bu tür silahların üretici ülkelerin askeri uzmanlarının doğrudan katılımı olmadan kullanılması imkansızdır.

19 Kasım’da ABD yapımı altı ATACMS operasyonel-taktik füzesi ve 21 Kasım’da İngiliz yapımı Storm Shadow ve ABD yapımı HIMARS sistemleriyle kombine bir füze saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırılar Bryansk ve Kursk bölgelerimizdeki askeri hedeflere yöneldi. Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, Batı tarafından provoke edilen bu bölgesel çatışma, artık küresel bir boyut kazanmıştır. Hava savunma sistemlerimiz bu saldırıları başarıyla püskürttü ve düşmanın hedeflerine ulaşmasına engel oldu.

Bryansk bölgesinde ATACMS füzelerinin enkazının bir mühimmat deposuna düşmesiyle başlayan yangın hızla söndürüldü, can kaybı veya ciddi bir hasar yaşanmadı. Kursk bölgesinde ise ‘Sever’ birliğimize ait bir komuta noktasına saldırı gerçekleştirildi. Maalesef, bu saldırıda bazı personelimiz yaralandı ve hayatını kaybetti. Ancak komuta ekibimiz zarar görmedi ve operasyonlarını normal bir şekilde sürdürüyor.

RUSYANIN CEVABI VE ORESHNİK FÜZESİNİN TESTİ

ABD ve İngiliz uzun menzilli silahlarının kullanılmasına yanıt olarak, 21 Kasım’da Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’nın savunma sanayi komplekslerinden birine kombine bir saldırı gerçekleştirdi. Bu operasyon sırasında, nükleer olmayan hipersonik başlığa sahip orta menzilli yeni bir Rus füze sistemi olan ‘Oreshnik’ ilk kez savaş koşullarında test edildi. Testler başarıyla tamamlandı ve füze hedefini tam isabetle vurdu. Ukrayna’nın Dnipro şehrinde, Sovyet döneminden bu yana bilinen ve hala füze teknolojisi ile silah üreten büyük bir sanayi kompleksi hedef alındı.

RUSYANIN BARIŞA VE CAYDIRICILIĞA YAKLAŞIMI

Rusya, bu tür silahları konuşlandırmama taahhüdünü tek taraflı olarak almıştı ve bu tutumunu, benzer silahlar herhangi bir bölgede ortaya çıkana kadar sürdürme kararı almıştı. Ancak NATO’nun Rusya’ya yönelik saldırgan eylemleri, bizi karşılık vermeye zorluyor. Orta ve kısa menzilli füzelerin gelecekteki konuşlandırılması, ABD ve müttefiklerinin eylemlerine bağlı olacaktır.

Yeni füze sistemlerimizin testleri sırasında hedefler, Rusya Federasyonu’nun güvenliğine yönelik tehditlere göre belirlenecektir. Eğer düşman ülkeler, silahlarını Rus hedeflerine karşı kullanmamıza olanak tanıyorsa, biz de bu ülkelerin askeri hedeflerine karşı aynı şekilde cevap verme hakkını kendimizde görüyoruz. Eğer saldırgan eylemler tırmanırsa, aynı sertlikte ve aynen karşılık vereceğiz. Bu nedenle, Rusya’ya karşı askeri planlar geliştiren ülkelerin liderlerinin bu durum üzerinde ciddi şekilde düşünmelerini tavsiye ediyorum.

ORESHNİK FÜZESİNİN YETENEKLERİ

Oreshnik’ gibi sistemlerin hedef belirlemesinde, sivillerin güvenliği her zaman önceliğimiz olacaktır. Tehlike altındaki bölgelerde bulunan dost ülkelerin vatandaşları dahil tüm sivil halkın, önceden bu alanları terk etmelerini insani sebeplerle açıkça ve kamuya duyuracağız. Çünkü bu tür bir silaha karşı koyabilecek bir sistem şu an dünyada mevcut değil. ‘Oreshnik’ füzesi 10 Mach hızıyla (saniyede 2,5-3 kilometre) hedeflerine ulaşmaktadır ve mevcut hava savunma sistemleri bu tür füzeleri durduramaz.

Bir kez daha vurgulamak isterim: Rusya uluslararası güvenlik sistemini bozan taraf değildir. Bu, ABD’nin hegemonya çabalarının bir sonucudur ve dünya genelinde bir çatışma riskini artırmaktadır. Biz her zaman sorunları barışçıl yollarla çözmeyi tercih ettik ve etmeye devam ediyoruz. Ancak herhangi bir senaryoya da hazırız. Eğer birileri buna hala şüpheyle yaklaşıyorsa, bu tamamen gereksizdir. Çünkü Rusya’nın cevabı her zaman olacaktır.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir