Qualcomm Yasal ve Operasyonel Engeller Nedeniyle Intel Satım Alımından Vazgeçebilir

Bu yılın Eylül ayında, Qualcomm’un Intel’in çip tasarım işini devralmayı düşündüğüne dair haberler ortaya çıkmıştı. Anlaşma, ABD Başkanlık Seçimleri sırasında askıya alınmıştı. Şimdi ise Qualcomm’un yasal ve operasyonel engeller nedeniyle Intel satın alımından soğuduğu söyleniyor.

Qualcomm uzun zamandır mobil çipler üretiyor ve bu sefer dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için çipler tasarladığı Intel’in istemci PC tasarım işiyle ilgileniyordu. Son zamanlarda PC’lerde ARM işlemcilere yönelik hamleyle birlikte Qualcomm’un PC’de çalışabilen birçok ürünü de mevcut. Bu satın alma Qualcomm’un PC işine daha fazla girmesine yardımcı olacaktı. Tüm bu avantajlara rağmen Qualcomm, Intel’e satın alma konusunda resmi bir yaklaşımda bulunmadı ve görüşmelerin çoğu yalnızca ön aşamada kaldı.

Öte yandan Intel son birkaç yıldır önemli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Intel, hem tüketici hem de kurumsal sektörlerde pazar payında bir düşüş gördü. Şirket, 2023’te 2022’ye kıyasla gelirinde %14’lük bir düşüş bildirdi. Intel ayrıca üretim birimlerine (yarı iletkenlerin üretildiği yer) sahip ancak 2023 yılında 7 milyar doların üzerinde zararla üretim sorunlarıyla boğuştu ve giderek daha fazla üretimini Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gibi şirketlere dış kaynak kullanarak yaptırmaya başladı. Yeni bir stratejik planın parçası olarak Intel, nakit akışını iyileştirmek için çekirdek olmayan iş birimlerini satmayı ve sermaye harcamalarını azaltmayı düşünüyordu.

Qualcomm başlangıçta Intel’in parçalarını satın almaya ilgi gösterse de Bloomberg, bu ilginin o zamandan beri azaldığını bildiriyor. Qualcomm için bu potansiyel satın almada belki de en önemli engel, iki büyük yarı iletken şirketi arasındaki herhangi bir birleşmenin yaşayacağı düzenleyici inceleme olacaktı. Böyle bir anlaşmanın boyutu ve pazar etkisi göz önüne alındığında, ABD düzenleyicileri ve yurtdışındakiler olası antitröst ihlalleri açısından bunu yakından izleyecektir. AMD ve Intel ayrıca her iki şirketin de birbirlerinin patentli teknolojilerini kullanmalarına izin veren karşılıklı bir çapraz lisanslama anlaşmasına sahip. AMD, x86 mimarisini Intel’den lisanslarken Intel, x86-64 (AMD64) uzantılarını AMD’den lisanslıyor. Öte yandan, şirketlerden biri satın alınma gibi bir kontrol değişikliğine uğrarsa anlaşma otomatik olarak sona erecekti ve bu da anlaşmanın karmaşıklıklarını daha da artıracaktı.

Bakalım, Qualcomm daha sonra Intel anlaşmasına daha sonra tekrar sıcak bakacak mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir