Rekor rüzgarlar ölçüldü! Saatte 30 bin kilometre
Almanya Göttingen Üniversitesi’nden astrofizikçi Lisa Nortmann liderliğindeki bir ekip, gezegenin yansıttığı ışığın spektrumunu analiz ederek bu olağanüstü keşfi yaptı.
Elde edilen verilere göre gezegenin atmosferindeki bazı bölgeler Dünya’ya doğru yüksek bir hızla yaklaşırken, diğer bölgeler aynı hızda uzaklaşıyor. Bu durum, gezegenin ekvatorunda süpersonik bir jet akımının varlığını gösteriyor.
DÜNYA’DAKİ RÜZGARLAR YANINDA ÇOK DÜŞÜK KALIYOR
Dünya’da kaydedilen en hızlı rüzgar, 1996 yılında Avustralya’daki Barrow Adası’nda saatte 407 kilometre hızla ölçüldü.
Güneş Sistemi’ndeki en hızlı rüzgarlar ise Neptün’de, saatte 1.770 kilometreye ulaşıyor. Ancak bu hızlar, WASP-127b’nin devasa rüzgarlarına kıyasla oldukça düşük kalıyor.
GEZEGENİN EŞSİZ ÖZELLİKLERİ
WASP-127b, Jüpiter’den biraz daha büyük olmasına rağmen, yalnızca onun yüzde 16’sı kadar bir kütleye sahip. Bu “pamuksu” gezegenin bir yüzü sürekli olarak bin dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kalırken, diğer yüzü karanlık ve soğukta kalıyor. Bu durum, gezegenin yıldızına kilitlenmiş bir şekilde dönmesinden kaynaklanıyor.
Gezegenin atmosferindeki su ve karbondioksit sinyallerinde belirgin dalgalanmalar gözlemlendi. Bu, WASP-127b’de sabah ile akşam arasında yüzlerce derece fark eden sıcaklık değişikliklerine işaret ediyor.
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden gökbilimci Fei Yan, “Bu gezegen, Dünya ve Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenler gibi karmaşık hava modellerine sahip” diyerek keşfin önemini vurguladı.