Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), bölgenin önemli bir ihraç ürünü olan Türk çayının tanıtımı için Japonya’da özel bir etkinlik düzenleyecek. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle DKİB tarafından yürütülen Turquality Tanıtım Projesi çerçevesinde, 11-13 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikte, Rizeli çay demleme ustaları, Japonya’da Türk çayının demleme tekniklerini tanıtacak ve katılımcılara uygulamalı eğitimler sunacak.
Ayrıca, çay demleme yarışmaları da düzenlenecek. Bu etkinlik, Türk çayının tanıtımını yaparak marka bilinirliğini artırmayı ve Japonya’da daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlıyor.
TÜRKİYE’NİN YEŞİL ALTINI
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, yaptığı açıklamada Türk çayının uluslararası pazarlarda tanıtımı için başlattıkları Turquality Tanıtım Projesi hakkında bilgi verdi.
Turgut, yaklaşık dört yıl sürecek proje kapsamında, Türk çayını yurt dışındaki pazarlarda sadece bir içecek olarak değil, kültürel bir değer olarak tanıtacaklarını ifade ederken “Bu kapsamda da çay demleme ve tadım etkinlikleri, internet ve sosyal medya mecralarında gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetleri, basılı ve görsel materyaller ile gerçekleştirilecek tanıtım etkinliklerinin yanı sıra gösteri, konferans ve seminer gibi faaliyetlerle potansiyel olarak tespit edilen Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ile Rusya Federasyonu pazarlarında Türk çayının marka bilinilirliğinin artırılması sağlanacak” dedi.
Turgut, Türk çayını bölgenin “yeşil altını” olarak nitelendirerek yurt dışı pazarlarda bu değerli ürünü daha etkin bir şekilde tanıtmayı ve böylece ihracat oranlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
“EĞİTİM VERİLECEK”
Projenin ilk etkinliğini Japonya’da gerçekleştireceklerine işaret eden Turgut, sözlerini şu ifadelere yer verdi:
“Bu çerçevede 11-13 Aralık arasında Japonya Tokyo’da Türk çayı demleme ve tadım etkinliği programı düzenleyeceğiz. Bu kapsamda Rize’deki çay demleme uzmanları Japonya’ya götürülerek, Japon çay üstatlarına Türk çayının demlenmesiyle ilgili eğitimler verilecek, yarışmalar düzenlenecek. Faaliyetin sonunda da Türk çayının demlenmesi ve kültürel öğeleriyle uzun vadede tanıtımını sağlayacak Japon çay üstatlarından oluşan gönüllü çay elçilerine sahip olacağız.”
“ÇAYA ÖNEMLİ BİR İLGİ VAR”
Turgut sözlerinin devamında “Japonya’ya daha önce düzenlediğimiz inceleme programında Türk çayına önemli ilginin olduğunu gördük. Bu çerçevede de tanıtım projesinin startını Japonya’dan başlatmaya karar verdik. Projenin sonraki faaliyetlerinde de hedef ülkeler özelinde tanıtım etkinliklerine yoğun bir şekilde devam ederek, yıllık ortalama 5 bin 300 ton civarında gerçekleşen çay ihracatımızın ilk etapta 10 bin tona çıkarmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.