Rus turistlerin Türkiye tatili bu yaz tehlikede

 

Türkiye’nin turizmdeki en büyük pazarlarından biri olan Rusya, yeni sezonda ödeme sistemleri yaptırımlarıyla karşı karşıya. Gazprombank ve Çin menşeli UnionPay’in yaptırım listesine alınması, Rus turistlerin Türkiye tatil planlarını sekteye uğratabilir. Uzmanlar, yaptırımlar nedeniyle erken rezervasyonların hız kestiğini belirterek, bu durumun sektör üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

RUSYA’DA ERKEN REZERVASYONLAR DURMA NOKTASINDA

Türkiye’ye Rusya’dan turist getiren büyük tur operatörleri, yaptırımların ardından rezervasyonların yavaşladığını dile getiriyor. Pegas Touristik Orta Asya ve BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, Rusların yurt dışı harcama ve havale işlemlerinde zorlandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Rusya’da erken rezervasyon dönemi başladı. Geçen yıl bu dönemde ciddi bir ilgi vardı. Şimdi ise hem ülkedeki kur yükselişi hem de yaptırımlar belirsizlikleri artırdı. Erken rezervasyon durma noktasına geldi.”

TÜRKİYE’NİN RAKİPLERİ HAREKETE GEÇTİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Rusya pazarındaki gelişmelerin endişe verici olduğuna dikkat çekerek proaktif adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Bağlıkaya, özellikle rubledeki değer kaybına dikkat çekerek şu öneride bulundu:

“Proaktif bir yaklaşım sergileyerek Rusya pazarında yaşanacak kayıpları olabildiğince azaltacak şekilde adımlar atmamız gerekiyor. Rubledeki değer kaybını gözeterek otel fiyatlarını cazip hale getirmeliyiz. Şu anda Mısır’daki fiyatlar Türkiye’nin yüzde 35 altında. Yaz dönemi Mısır için düşük sezon olduğundan, bu fark yüzde 50’ye çıkabilir. Ayrıca Dubai ve Katar gibi destinasyonlar da Rus turisti çekmek için harekete geçmiş durumda. Rakiplerimiz, vize uygulamıyor ve tur operatörlerine uçak koltuk desteği sağlıyor. Bizim de fiyat politikamızı buna göre belirlememiz şart.”

“KÂRLILIĞIMIZI DA KORUMALIYIZ”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ise paniğe gerek olmadığını savunarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şimdiden düşüş yaşanacak dersek, indirim isterler. Türkiye daha önce 2014-2015 yıllarında fiyatlarından taviz verdi. Geri dönüş çok zor oldu. Kârlılığımızı da düşünmek zorundayız.”

Kavaloğlu, ödeme sistemlerindeki sorunların yalnızca %1-2’lik bir kayba yol açacağını öngörerek, “6 Ocak Ortodoks Noel’i için Rusya’dan ciddi rezervasyon alıyoruz. Yılbaşı ve Ocak dönemi için Ruslardan hâlâ güçlü talep var” dedi.

YAPTIRIMLARA KARŞI ÇÖZÜM ARAYIŞI

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Rusya’nın daha önce Mir ödeme sistemi nedeniyle de benzer sorunlar yaşadığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Ödeme sistemi için yol bulunabilir. Önemli olan barış ortamıdır. Şu aşamada panik yapacak bir durum yok ancak bu gelişmeler bizi üzüyor. Rusya’ya yönelik yaptırımlar turizmin önündeki yeni sorunlardan biri. Bakanlığımız konunun farkında ve gerekli adımları atacaktır. ABD’deki başkanlık değişimiyle sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Eğer çözülmezse ve Rusya’daki ekonomik daralma sürerse maksimum kayıp yüzde 30 olabilir.”

ÇÖZÜM: TÜRKİYE’DE BANKA HESABI AÇMAK

Çin merkezli UnionPay, Rusya’da uluslararası ödemeler için kullanılan tek sistem olarak biliniyordu. Ancak yaptırımların ardından Rus vatandaşları için yurt dışında para çekmek ve harcama yapmak zorlaştı. Rus medyasında, çözüm olarak başka ülkelerde banka hesapları açılması öneriliyor. Türkiye’den de VakıfBank ve Ziraat Bankası, Rus vatandaşlarına önerilen bankalar arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir