Rusya, Almanya’nın kamusal radyo ve televizyon kuruluşlarından ARD için çalışan bir muhabir ve bir kameramandan ülkeyi terk etmesini istedi. Söz konusu kararın, Almanya’nın Rusya’nın Channel One televizyonundan gazetecilere yönelik adımlarına karşı alındığı belirtildi. Almanya’dan yapılan açıklamada ise ülkedeki Channel One ofisinin kapatılmadığı, ülkeden ayrılması istendiği belirtilen iki gazeteciye yönelik söz konusu taleplerin ise oturma izni gereklilikleriyle bağlantılı olduğu ifade edildi.
‘2 GAZETECİDEN AKREDİTASYON BELGELERİNİ TESLİM ETMESİ İSTENDİ’
Reuters’ın aktardığına göre, Channel One kanalı, Almanya’nın, başkent Berlin’deki bürosunu kapatacağını, kanal için çalışan bir muhabir ve bir kameramandan ‘güvenlik gerekçeleriyle’ ülkeden ayrılmasının istendiğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bugün basına yaptığı açıklamada, Alman yetkililerin kanalın ‘varlığına ve çalışmalarına’ yönelik yasağına karşı, ARD’nin Moskova ofisindeki gazetecilere karşı önlem almak durumunda kaldıklarını söyledi. Zaharova, iki gazeteciden akreditasyon belgelerini teslim etmelerinin ve ülkeden ayrılmalarının istendiğini belirtti.
Zaharova, Almanya’da yasakla karşı karşıya kaldığını ifade ettiği Rus gazetecilerin ‘normal çalışmalarına’ devam edebilmeleri için şartların sağlanması halinde Moskova’nın da ARD’den yeni gazetecilere akreditasyon vermeyi değerlendireceğini sözlerine ekledi.
‘KONU, OTURUM GEREKLİLİKLERİYLE İLGİLİ’
Bu açıklamanın ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konuya ilişkin açıklama yaparak, Almanya’nın söz konusu kanalın bürosunu kapatmadığını, ülkeden ayrılması istenen iki gazetecinin karşı karşıya kaldığı durumun ise oturum gereklilikleriyle bağlantılı olduğu, dolayısıyla da bir ‘devlet meselesi’ olduğunu ifade etti. Sözcü, “Rus gazeteciler, Almanya’da özgür ve engelsiz bir şekilde haber yapabilir. Bir dizi Rus gazeteci, Federal Basın Ofisi’nde akredite durumdadır” açıklamasında bulundu.
Almanya federal hükümetinden bir sözcü de oturum kanununun devlet yetkililerini ilgilendiren bir mesele olduğunu ve ‘bir kişinin oturum gerekliliklerini karşılamadığı durumda gazeteci olarak çalışmanın bir faydasının olmadığını, kişinin gereklilikleri karşılaması gerektiğini’ belirtti. Sözcü, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Rusya’nın gazetecilere karşı aldığı çok sert eylemlerden doğan’ endişeler dolayısıyla Moskova’daki mevkidaşları ile yakın temas halinde olduğunu kaydetti.
(REUTERS)