Rusya’da enflasyon krizi: Tereyağına kilit vuruldu
Rusya’da enflasyon krizi giderek derinleşiyor…
Fiyat artışları halkın cebini yakarken bazı süpermarketler, tereyağı gibi ürünleri kilitli dolaplarda saklamaya başladı.
Hırsızlık vakalarının artması, sosyal medyada gündem oldu.
ENFLASYON YÜKSELİŞTE
Resmi verilere göre; tereyağı, et ve soğan fiyatları geçen yıla göre yüzde 25 oranında arttı.
Ülke genelindeki yıllık enflasyon oranı ise yüzde 10 seviyelerine yaklaştı. Uzmanlara göre, bu oran Rusya Merkez Bankası’nın tahminlerinin çok üzerinde.
Enflasyondaki bu artışın temel nedeni, Kremlin’in Ukrayna’daki savaşa milyarlarca ruble aktarması.
Savunma sanayiine yatırım yapıldığı ve milyonlarca erkeğin cepheye gönderildiği bir ortamda diğer sektörler, iş gücü bulmak için maaşları artırmak zorunda kalıyor.
Artan maaşlar, fiyatları daha da yükseltiyor ve bu kısır döngü devam ediyor.
SAVAŞ EKONOMİYİ DERİNDEN ETKİLEDİ
Carnegie Rusya Avrasya Merkezi’nden Alexandra Prokopenko, “Savaş ekonomide talebi bozuyor. Üretken olmayan harcamalar artıyor. İşverenler iş gücü için rekabet etmek zorunda kaldıkça maaşlar yükseliyor ve bu da fiyatlara yansıyor.” dedi.
Bu durum, ekonomistler tarafından “gelişmeden büyüme” olarak adlandırılıyor.
Milli gelir artıyor ancak sağlık, eğitim ve altyapı gibi alanlarda gözle görülür bir iyileşme yok.
FAİZ ORANLARI REKOR SEVİYELERDE
Enflasyonu kontrol altına almak için Rusya Merkez Bankası, ekim ayında politika faizini yüzde 21 ile rekor seviyeye çıkardı.
Ancak ekonomistler, bu adımın etkili olmayacağını düşünüyor. Bazı uzmanlar, gelecek ay faiz oranlarının yüzde 23’e çıkabileceğini tahmin ediyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede yaklaşık 1 milyon yeni işçiye ihtiyaç olduğunu açıkladı.
İMALAT SEKTÖRÜ ZOR DURUMDA
Resmi işsizlik oranı, yüzde 2,4 ile neredeyse yok denecek kadar az. Ancak yüksek maaş talepleri ve iş gücü sıkıntısı, özellikle inşaat ve imalat sektörlerini zorluyor.
Putin, yalnızca inşaat sektörünün 600 bin ek işçiye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Savunma sanayisi harcamalarının 2025 yılına kadar devlet bütçesinin üçte birine ulaşması bekleniyor.
Artan faiz oranları ve iş gücü maliyetleri, şirketleri iflasın eşiğine getiriyor. Alfa Bank’a göre, faiz oranlarındaki artış iflasları daha da artırabilir.
Savunma harcamalarına yapılan büyük yatırımlar, sosyal harcamaları gölgede bırakıyor. Savunmaya ayrılan bütçe, sosyal yardımlar ve emeklilik ödemelerinin en az iki katı. Bu durum, doktorlar, öğretmenler ve emekliler gibi kamu çalışanlarını olumsuz etkiliyor.