Sadece 2 yıl için uzaya gönderilmişti, şimdi 30. yılına hazırlanıyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın SOHO görevi, 2 Aralık 1995’te Cape Canaveral’ın LC36-B’sinden havalandı. Ancak aslında 2 senede işini bitirmesi beklenen uzay aracı, 30 senedir çalışmaya devam ediyor.

SOHO’nun ilk amacı, Güneş’in iç kısmı, korona ve güneş rüzgarı ile ilgili soruları yanıtlamaktı. SOHO, ilerleyen yıllarda, Dünya’dan Güneş yönünde yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki L1 Lagrange noktasındaki konumu ve Büyük Açı ve Spektrometrik Koronagraf Deneyi gibi cihazları sayesinde bir tür kuyrukluyıldız avcısı haline de geldi.

Ancak, mühendisler 2020’de uzay aracının birkaç yıl daha dayanabileceğini hesaplasalar da, fırlatılışının 30. yıl dönümünden sonra çalışır durumda kalması pek olası görünmüyor. Bu da önümüzdeki yıla denk geliyor. SOHO’nun finansmanının bir kısmı, uzay aracının gönderdiği verileri güneş aktivitesini izlemek için kullanan ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden geliyor.

SOHO, Güneş’i gözlemlediği uzun görev süresi boyunca önemli sorunlar da atlattı. 1998’de, uzay aracının temas dışı kalmasına ve yavaş bir dönüş yapmasına neden olan bir hatanın ardından neredeyse yok olmaktan kurtulmasına ve jiroskoplarının kaybına ve Yüksek Kazançlı Anteni (HGA) ile ilgili sorunlara rağmen, uzay aracı çalışmaya devam ediyor.

Ancak artık bu maceranın sonuna gelindi ve yakında devre dışı kalacak SOHO yerine bilim insanları uzaya yeni bir araç göndermek zorunda olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir