Safra taşı olanlar neden muz yememelisiniz?
Safra krizi sırasında izin verilen gıdalar nelerdir?
Su açısından zengin, ancak az miktarda, hatta tercihen hiç yağ içermeyen yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir, örneğin aşağıdakiler:
Meyveler: Armut, elma, ananas, şeftali, çilek, karpuz, kivi, portakal, kiraz, incir, kavun, böğürtlen, ahududu.
Tercihen pişmiş sebzeler. Yulaf ve tam tahıllar: pirinç, makarna veya tam tahıllı ekmek. Yumru: patates, manyok, patates, tatlı patates.
Yağsız süt ürünleri ve süt – insan vücudunun bunlara ne kadar toleranslı ve toleranslı olduğuna bağlıdır.
Bitki bazlı içecekler: badem, yulaf veya pirinç sütü. Yağsız etler: tavuk (önemli: derisiz!), balık ve hindi.
İçecekler: çay, kaynatma, su, infüzyonlar, taze meyve suları. Yemeğin bileşiminin yanı sıra hazırlanma şekline de dikkat edin, haşlama, kızartma ve haşlama tercih edin , bunlar ilave yağ gerektirmeyen yöntemlerdir.
Safra krizinde ne yememelisiniz?
Bu gibi durumlarda azaltılması veya kaçınılması gereken yiyecekler, büyük miktarda yağ içeren yiyeceklerdir, çünkü bunların alımı safra kesesini safra salgılaması için uyarır. Bu nedenle diyete dahil edilmemesi gereken ürünler şunlardır
Yağlı meyveler: Hindistan cevizi, avokado, muz.
Tam yağlı süt ve yoğurt. Süzme peynir ve sarı parmesan tipi peynirler.
Tereyağı; genel olarak her türlü hayvansal yağ.
Yağlı et, ördek ve kaz. Karaciğer, böbrekler, kalpler veya darı gibi yan ürünler (sakatat). Her çeşit sosis.
Yağlı tohumlar ve sert kabuklu yemişler: ceviz, badem, kestane, yer fıstığı. Yağlı balıklar: somon, uskumru, sardalye.
İşlenmiş gıdalar: çikolata, bisküvi, puf böreği, et suları ve hazır soslar.
Hangi gıdalar safrayı en çok tahriş eder?
Lazanya ve pizza gibi dondurulmuş ve yarı hazır gıdaları, alkol ve fast food tüketiminden kaçının.
Tüketeceğiniz gıdaların etiketini okuyup yağ oranı az olanları tercih etmeniz de oldukça önemli. Bazı insanlar , safra kesesi krizinin semptomlarından sorumlu olan, listelenenlere ek olarak diğer gıdaları da kendileri tanımlayabilirler . Gün içinde tüketilen besinlerin ve ortaya çıkan belirtilerin yer aldığı bir beslenme günlüğü tutmak gerekir. Bu genellikle bağırsak ağrısı ve gaz şikayeti olan hastalarda yaygındır çünkü belirli yiyecekleri yemek, artan gaz ve karın rahatsızlığına neden olarak safra kesesi atağının ağrısını şiddetlendirebilir. Bu menüde yer alan miktarlar kişinin cinsiyetine, yaşına, fiziksel aktivitesine ve sağlık geçmişine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle eksiksiz bir değerlendirme yapmak ve ihtiyaçlara en uygun beslenme planını oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmak en doğrusudur.